NPO Radio 2 Top 2000

Duran Duran schakelt Nile Rodgers in voor The Reflex

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Duran Duran schakelt Nile Rodgers in voor The Reflex

Met The Reflex scoort Duran Duran in 1983 een wereldwijde hit en vestigt de band zich in het rijtje met beste acts van de 80’s. Maar zonder hitmaker Nile Rodgers zou deze klassieker heel anders het geheugen in zijn gegaan…

Als Duran Duran begin jaren 80 werkt aan Seven And The Ragged Tiger, ziet de band in The Reflex nog geen wereldhit. De originele versie van het nummer bevat geen samples, duurt 05:29 minuten en lijkt niet geschikt om te worden uitgebracht als single.

Nile Rodgers

Wanneer Simon Le Bon, Andy Taylor, John Taylor, Roger Taylor en Nick Rhodes rond de release van het nieuwe album INXS’ Original Sin horen, valt de productie van Nile Rodgers wel erg in de smaak. En ze vragen de gitarist, songwriter, producer en medeoprichter van Chic om van The Reflex een nummer te maken waarmee ze de internationale hitlijsten kunnen aanvoeren.

Rodgers en Duran Duran-synthgoeroe Nick Rhodes slaan de handen ineen en zorgen met hun versie voor een aangename verrassing. Sampling is begin jaren 80 nog zo nieuw dat de mannen van Duran Duran hun oren niet kunnen geloven. "We wisten niet zeker of hij scratchte", vertelt Simon Le Bon. "Toen kwamen we erachter dat hij bepaalde nummers herhaalde, binnen de mix, niet het hele nummer. Het was behoorlijk innovatief."

Nummer 1

De eerste twee singles - Union Of The Snake en New Moon On Monday - boeken gemiddeld succes. Maar het is derde single van de plaat, The Reflex waarmee Duran Duran uiteindelijk de hitlijsten écht bestormd. Het nummer bezorgd de groep meerdere nummer 1-noteringen, waaronder in Nederland waar The Reflex de boeken in gaat als de eerste en enige nummer 1-hit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een mysterie

Een klassieker is geboren. Maar waar het nummer nou precies over gaat, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Duran Duran-zanger en tekstschrijver Le Bon weigert de betekenis van The Reflex te onthullen. En wanneer hij ernaar wordt gevraagd, reageert hij soms ietwat gepikeerd. "Het is een soort kinderachtig liedje", vertelt hij tegen Absolute Radio. "Er zijn momenten geweest dat ik er een beetje moe van werd. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat mensen me altijd vragen waar het liedje over gaat, en ik vertel mensen nooit waar liedjes over gaan."

"Het is een heel interessante songtekst", voegt bassist John Taylor eraan toe. "Zo'n tekst hoor je vandaag de dag niet meer. Het begin van de jaren 80 was echt geweldige tijd voor hele vreemde, paranoïde popteksten."

Live Aid

Kort nadat Seven And The Ragged Tiger uitkomt, organiseren Bob Geldof en Midge Ure in de zomer van 1985 een wereldberoemd concert voor het goede doel. Live Aid brengt de grootste artiesten van de wereld samen, die vanuit Londen en Philadelphia benefietoptredens geven om geld in te zamelen om de hongersnood in Ethiopië te bestrijden.

Ook Duran Duran staat op het podium en speelt Save a Prayer, Union Of The Snake, A View to a Kill én The Reflex:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 80's

Van 5 t/m 9 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren 80. 5 dagen lang hoor je de mooiste nummers uit de 80's voorbijkomen. Welk nummers mogen echt niet ontbreken tijdens deze week? Laat het hieronder weten.

Klik hier om je stem uit te brengen

Ster advertentie
Ster advertentie