NPO Radio 2 Top 2000

Keane keerde terug naar de plek die alleen zij kenden

foto: Screenshot Youtube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Keane keerde terug naar de plek die alleen zij kenden

In een aflevering van Top 2000 a gogo neemt Keane-toetsenist Tim Rice je mee naar de plek waar hun eerste hit Somewhere Only We Know ontstond.

Tim Rice, die het nummer componeerde, neemt je mee naar het plaatsje Battle in Engeland. Hier groeiden Tom Chaplin, Time Rice-Oxley en Richard Hughes op. Ze gingen naar dezelfde school en richtten in 1997 Keane op.

Wonden likken in Battle

De ambitieuze groep realiseerde al snel dat in Battle, diep verscholen in het Verenigd Koninkrijk, niet veel mensen hun muziek opmerkten. De groep besloot om het groots aan te pakken en het in Londen te proberen. "Dromen dat je in een band zit die enig succes heeft leek wel krankzinnig hoog gegrepen vanuit Battle. We gingen daarom naar Londen en we traden daar veel op. Helaas werd dat nooit echt iets. Het is natuurlijk erg moeilijk om je in de kijker te spelen en een platencontract te krijgen. Uiteindelijk dropen wij teleurgesteld af, terug naar Battle", vertelt Rice.

Heroes

Op dat moment voelde het voor de band of ze hadden verloren. Het was dus absoluut niet prettig om terug te zijn in hun geboorteplaats. Tim Rice woonde weer bij zijn ouders en vertelt dat hun droom in rook op leek te gaan. Toch heeft deze plek uiteindelijk voor één van Keanes grootste hits gezorgd: "Ik zat aan de piano van mijn ouders en ik had Heroes van David Bowie in mijn hoofd. Met dat nummer in mijn hoofd begon ik wat akkoorden te spelen. Ik was urenlang in een soort trance en uiteindelijk kwam dit nummer eruit."

Benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk het fragment hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekijk de clip van Somewhere Only We Know hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 2000

In de NPO Radio 2 Top 2000 van 2021 is Keane vijf keer terug te vinden, met Somewhere Only We Know als hoogste notering op plek 193.

Ster advertentie
Ster advertentie