Artiest

Keane

  1. Artiestenchevron right
  2. Keane
Engelse band in de traditie van Coldplay, maar dan zonder gitarist. Het debuutalbum Hopes & Fears wordt opgevolgd door Under The Iron Sea, Perfect Symmetry en Strangeland (2012), allen meerdere hitsingles bevattend.

Oprichting

Keane is ontstaan in 1997 op de Hastings Secondary School. In 2002, na enkele jaren geëxperimenteerd te hebben en een eigen geluid te hebben ontwikkeld, besluit Keane dat het tijd is om live op te gaan treden. 

Optredens

Ze krijgen twee akoestische optredens, één in de 12 Bar Club en een ander in de Betsey Trotwood. Simon Williams, van het label Fierce Panda, is bij het optreden in de Betsey Trotwood en vraagt Keane om een single uit te brengen op zijn label. Ze kiezen ‘Everybody’s Changing’, een meeslepend nummer over het gevoel om de weg helemaal kwijt te zijn als iedereen om je heen precies weet wat er gaande is. 

Single

De single wordt kosteloos opgenomen. De opnamesessie is erg basic: ''Het lied werd opgenomen in een kamer in iemands huis,” lacht zanger Tom Chaplin. “En we moesten naar een ander huis om het te mixen, omdat de speakers kapot gingen.” 

Tour

Na flinke airplay in Engeland pakt Keane het iets professioneler aan. Alles begint eindelijk te vlotten. Keanes eerste tour door Groot-Brittannië brengt Tom, Richard en Tim naar venues door het hele land met toeschouwers van 5 tot 300 mensen. 

Platencontract

Daarna mogen de platenmaatschappijen bieden op de band en het is Universal (Island) die wint. Over hun muzikale stijl zegt Keane: "Mensen zeggen vaak dat ze wilden dat ze in de zestiger jaren geleefd hadden. Maar wij zijn blij waar we zijn. We zijn dol op de back-catalogus van rock, en nu hebben wij een kans om eraan bij te dragen. Liedjes gaan tenslotte nooit uit de mode.”

Hits

'Somewhere Only We Know' en 'Everybody's Changing' worden grote hits in Nederland, de single 'Bedshaped' doet het iets minder. De vierde single van het album, 'This Is The Last Time', is een heropname. De single is al eerder uitgebracht ten tijde dat Keane nog bij een klein label zit. Uiteindelijk verschijnt met 'Bend And Break' zelfs de vijfde single van het album. De mannen staan in 2005 op het Live 8 festival, de opvolger van het legendarische Live Aid.

De opvolger

Het debuutalbum Hopes And Fears is een groot succes. Het is daarom niet raar dat er vol verwachting wordt uitgekeken naar de opvolger; Under the Iron Sea. De eerste single 'Is It Any Wonder' wordt een hit en ook 'Crystal Ball' en 'Nothing In My Way' halen de charts.

Drugsverslaving

Ondertussen gaat het met zanger Tom Chaplin niet goed. Hij blijkt verslaafd te zijn aan drugs en drank en wordt in de zomer van 2006 opgenomen in een afkickkliniek. De optredens die op de planning staan, worden gecancelled. 

Nieuwe single

Met Tom Chaplin gaat het eind 2006 weer goed. Hij is van zijn drugsverslaving af en Keane gaat weer op tournee. De band brengt in januari 2007 het nummer 'A Bad Dream' uit. Het is de vierde single van het album Under the Iron Sea. Daarna volgt 'The Night Sky'. Het nummer is speciaal opgenomen voor War Child, die opkomt voor kinderen die op moeten groeien in een oorlogsgebied. De opbrengsten van het liedje gaan dan ook naar de organisatie.

Perfect Symmetry

Nadat de band een tijdje rust heeft genomen gaat ze met een goed gevoel aan de slag met het derde album. Het album komt op verschillende locaties tot stand. Zo reizen ze naar Parijs en blijven ze een tijdje in Berlijn. Het eerste wat we horen van het nieuwe materiaal is de single 'Spiralling' die veelvuldig te horen is op de radio. In oktober 2008 verschijnt het nieuwe album onder de naam Perfect Symmetry.

Night Train

Natuurlijk gaat Keane op tour met al het succesvolle materiaal, maar bij alleen optreden laten de mannen het niet. Tussen de bedrijven door schrijven ze nieuw materiaal. Dat komt als de EP Night Train uit in mei 2010. Deze plaat telt acht nieuwe tracks, waaronder de single 'Stop For A Minute' (één van de twee samenwerkingen met de Somalische rapper K'Naan).

Strangeland

In maart 2012 komt Keane met de single 'Silenced By The Night'. Het is het eerste nummer dat de band uitbrengt van het vierde studioalbum Strangeland, dat begin mei op de markt komt. De band heeft in samenwerking met producent Dan Grech-Marguerat meer dan een jaar gewerkt aan de twaalf nummers op het album. 'Sovereign Light Café' is de opvolger van 'Silenced By The Night'.