NPO Radio 2 Top 2000

Ian Gillan van Deep Purple over Child in Time: 'Een song voor een jonge vent'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Ian Gillan van Deep Purple over Child in Time: 'Een song voor een jonge vent'

In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertellen zanger Ian Gillan en bassist Roger Glover van Deep Purple hoe de hit Child in Time is ontstaan.

Roger Glover en Ian Gillan maakten al lange tijd samen muziek. Toen ze zich in 1969 bij de band Deep Purple voegden, wisten ze nog niet dat ze geschiedenis zouden schrijven. Dat wisten de overige bandleden van Deep Purple ook niet. Naast het feit dat ze een goede zanger en bassist binnen hadden gehaald, wisten ze niet dat het ook twee uitstekende songwriters waren. "Roger en ik schreven al jaren samen. De onderlinge klik die we hadden, was gewoon ongelooflijk", vertelt Gillan.

Angst voor de Koude Oorlog

De inspiratie voor de muziek van Child in Time haalde Deep Purple uit het nummer Bombay Calling van de band It's A Beautiful Day. Gillan en Roger kenden het nummer niet, maar waren onder de indruk toen ze het voor het eerst hoorden. "Onze pianist, Jon Lord, zat aan de piano en speelde. Het klonk te gek. Ik begon te zingen", aldus Gillan. "Soms komen de woorden vanzelf. Dat gebeurde toen." Destijds was de Koude Oorlog gaande en ze waren doodsbang. "Veel songs zijn daarop gebaseerd. Maar je wilt niet te letterlijk zijn in je song en zeggen: 'Ik ga eraan, we zijn in levensgevaar'. Je probeert het dus poëtisch te zeggen." Dus dat deden ze in Child In Time.

'Het is een song voor een jonge vent'

De zang in Child in Time is erg hoog. Té hoog, als je Gillan vraagt, maar de overige bandleden luisterden niet naar hem. Als reactie kreeg hij te horen dat hij dan maar hoger moest gaan zingen. En ook al lag het buiten zijn bereik, hij zong steeds hoger. "Als ik verkouden was of zo, zei ik: 'Vanavond geen Child in Time. Ik kan het niet zingen of ik blesseer me'." Maar gitarist Ritchie Blackmore dacht daar anders over en speelde het nummer avond na avond. Glover kan zich dat nog goed herinneren: "Dan werd de zaal gek en moest Ian wel. Het is echt een krachttoer." Gillan pikte het voor lange tijd, maar op een gegeven moment was hij er klaar mee. "Ik dacht: 'Ik ga dit niet doen tot mijn zeventigste'. Daarna heb ik het niet meer gezongen. Het is een song voor een jonge vent", aldus de zanger.

Gillan vertelt in de aflevering ook hoe hij de vrijheid ervaart die hij over wil brengen in het nummer. Bekijk het hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Deep Purple stond in 2021 vier keer in de Top 2000, met Child in Time op de 15e plek. Benieuwd hoe de nummers zich door de jaren heen hebben bewogen? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie