NPO Radio 2 Top 2000

Baby van albumhoes Nevermind klaagt Nirvana aan

foto: Albumhoes
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Baby van albumhoes Nevermind klaagt Nirvana aan

Spencer Elden, de man die als baby naakt op de hoes van Nirvana’s album Nevermind stond, klaagt de band aan. Hij geeft aan dat de groep geen toestemming had om zijn foto te gebruiken.

De Amerikaan is inmiddels dertig jaar oud, en geeft aan dat de band rond Kurt Cobain geen toestemming had om zijn foto te gebruiken op de albumhoes. Bovendien omschrijft hij het gebruik van de foto, waarop een naakte baby te zien is die naar een dollarbriefje grijpt, als kinderporno. Elden eist daarom 150.000 dollar van Nirvana.

200 dollar

Het portret van Elden is gemaakt door Kirk Weddle, die bevriend is met zijn vader. In 1991 vraagt de fotograaf aan Eldens vader of hij zijn zoon mag vastleggen voor de hoes van het dan nog onbekende Nirvana. Hij biedt tweehonderd dollar voor de fotoshoot.

De vader gaf mondeling toestemming, maar tekende geen contract, geeft Elden nu aan. “Spencer noch zijn ouders hebben ooit schriftelijk toestemming gegeven voor het gebruik van zijn beeltenis”, staat er in een schriftelijke verklaring.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Delen in het succes

In een interview met Time geeft Elden aan dat hij gefrustreerd is niet deel uit te kunnen maken van het succes van Nevermind, het album met hits als Smells Like Teen Spirit en Come As You Are. In totaal gaat de plaat, de tweede van Nirvana, zo’n dertig miljoen keer over de toonbank.

“Het is vreemd. Iedereen die iets met het album te maken heeft gehad, heeft daar een enorme bak geld aan verdiend”, geeft Elden aan. “Ik voel alsof ik het laatste beetje grunge ben. Ik woon in het huis van m’n moeder en rij in een Honda Civic.”

“Het is moeilijk om niet overstuur te raken als je denkt aan hoeveel geld er speelt”, vervolgt Elden. “Ik ga naar een honkbalwedstrijd en denk: man, iedereen in dit stadion heeft mijn babypiemel gezien. Het voelt alsof ik een deel van mijn mensenrechten heb op moeten geven.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerdere jubilea

Met zijn rechtszaak laat Elden een ander geluid horen dan in het verleden. Bij het 15- en het 25-jarig jubileum van Nevermind duikt de Amerikaan wederom het zwembad in om de iconische albumhoes na te maken – dit keer wel met een zwembroek aan. Daarop is bovendien te zien dat Elden ‘Nevermind’ in grote letters op zijn borst heeft getatoeëerd.

Nirvana in de NPO Radio 2 Top 2000

In de afgelopen editie van de NPO Radio 2 Top 2000 is Nirvana tien keer terug te vinden. De hoogste notering is voor Smells Like Teen Spirit, dat op de 25ste plek in de lijst staat.

Foto: albumhoes Nevermind

Ster advertentie
Ster advertentie