Programma

Alice Cooper schreef How You Gonna See Me Now voor zijn vrouw tijdens afkicken

  1. Nieuwschevron right
  2. Alice Cooper schreef How You Gonna See Me Now voor zijn vrouw tijdens afkicken

Alice Cooper viert vandaag zijn 73e verjaardag. In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertelt hij het verhaal achter How You Gonna See Me Now, dat hij voor zijn vrouw schreef.

Het nummer komt uit in 1979 als Cooper zo’n vier jaar met Sheryl Goddard getrouwd is. Hij heeft het gevoel dat zijn vrouw nooit de 'echte' hij heeft gezien: "Ik zat altijd in een prettige roes", vertelt hij. "Maar ze had me nog nooit helemaal nuchter gezien." In de Top 2000 a gogo vertelt hij over zijn verslaving en de persoonlijkheidscrisis die het drinken met zich meebracht.

Persoonlijkheidscrisis

Cooper ging oorspronkelijk door het leven als Vincent Furnier. Als Vincent zijn make-up aanbracht, kroop hij in het personage van Alice Cooper. Een persoonlijkheidscrisis bracht hem flink in de war: "Ik wist niet wanneer ik wel of niet Alice moest zijn, maar ik kon niet allebei zijn." Dat is volgens hem uiteindelijk de reden geweest dat collega-artiesten als Jim Morrison, Jimi Hendrix en Janis Joplin zijn gestorven. "Ze probeerden altijd hun personage te zijn", vertelt hij. Alice kwam er zelf gelukkig snel achter dat dat voor hem niet werkte. Het was volgens hem juist de truc om zijn personage op het podium achter te laten.

Genoeg gefeest

In zijn hoogtijdagen dronk hij elke avond met The Who's drummer Keith Moon, John Lennon en Harry Nilsson. Zijn lichaam gaf het na een tijdje op. Op een ochtend spuugde hij bloed op over zijn vloer: "Dat was Gods manier om te zeggen: 'Genoeg gefeest.'" Het was uiteindelijk zijn vrouw die de doorslag gaf en hem meesleurde naar het ziekenhuis.

Clean

Cooper was vastberaden om het afkicken te laten slagen. "Ik kom hier één keer en dan doe ik het goed", zegt de zanger. Hij verloeg zijn alcoholverslaving en zou zijn vrouw voor het eerst nuchter onder ogen komen. "Ik dacht: 'Stel dat ze me niet leuk vindt. Dat schoot door mijn hoofd." Cooper ging niet alleen de confrontatie aan met zijn vrouw, maar met de wereld. "Ik moest vertellen dat ik twee personen was. Voor de ene moet je betalen om hem te zien en hij bezorgt de avond van je leven. Maar als je me op straat ziet... Ik heb een heel gewoon leven, maar elke avond speel ik een rol die ik graag speel."

Benieuwd hoe Alice Cooper bekend kwam te staan als kippenmoordenaar? Check dan het fragment hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alice Cooper in de Top 2000

In 2020 staat Alice Cooper vier keer in de Top 2000. How You Gonna See Me Now staat op plek 923 in de lijst. Zijn hoogste notering is Poison op nummer 401.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie