NPO Radio 2 Top 2000

Like a Prayer: Madonna’s meest controversiële videoclip ooit

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Like a Prayer: Madonna’s meest controversiële videoclip ooit

Het gebeurt niet iedere dag dat Pepsi en de Paus in een opstootje verwikkeld zijn, maar Madonna kreeg het met haar controversiële videoclip voor Like a Prayer voor elkaar. Hoe dat precies zit?

Vandaag is het 34 jaar geleden dat Madonna’s grootste hit Like a Prayer verscheen. De single wordt vijf miljoen keer verkocht en staat wekenlang bovenaan in ontelbare hitparades. Een sterk staaltje marketing speelt daar een grote rol in, want colafabrikant Pepsi wil zichzelf maar wat graag aan Madonna’s nieuwe plaat binden. De twee partijen sluiten een akkoord van maar liefst vijf miljoen dollar voor een commercial en Pepsi sponsort ook de aanstaande wereldtournee van Madonna.

Clip vol brandende kruizen

Maar wisten ze bij Pepsi veel dat ze zich zojuist verbonden hadden aan wat misschien wel de meest controversiële videoclip ooit zou worden. Terwijl de colafabrikant de kassa al zag rinkelen, werkte Madonna aan een video vol met brandende kruizen, een interraciale relatie met een heilige en erotiek in de kerk. In de clip is Madonna getuige van de moord op een vrouw. Een zwarte man schiet te hulp, maar wordt vervolgens aangehouden door de politie en opgesloten. Madonna vlucht naar de kerk en na een kruisigingswond besluit ze naar het politiebureau te gaan en de zwarte man vrij te pleiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toen de clip eenmaal op tv was en de ophef losbarstte, besloot Pepsi de speciale commercial met Madonna stop te zetten. Zelfs het Vaticaan bemoeide zich ermee en de Paus riep op tot een boycot van zowel Pepsi als Madonna. Het kon Madonna zelf allemaal weinig deren, zei ze toen ze een paar jaar later voor haar tour in Italië kwam: “Ik weet dat het Vaticaan en andere organisaties mijn shows zondig en godslasterlijk vinden. Ik krenk bepaalde groepen, ja, maar ik weet dat de mensen die echt begrijpen wat ik zeg niet beledigd hoeven te zijn.”

Madonna in de NPO Radio 2 Top 2000

In de NPO Radio 2 Top 2000 zien we Madonna op vijf plekken terug. Like a Prayer heeft in de editie van 2022 de meeste stemmen ontvangen en staat daarmee op plek 932.

Ster advertentie
Ster advertentie