NPO Radio 2 Top 2000

David Bowie vermoordde Ziggy Stardust op het podium

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. David Bowie vermoordde Ziggy Stardust op het podium

Tijdens een optreden in het Hammersmith Odeon in Londen in 1972 kondigt David Bowie totaal onverwacht aan te gaan stoppen met zijn personage Ziggy Stardust.

In 1972 verschijnt Bowie voor het eerst als Stardust op het podium. Ziggy Stardust is een personage bedacht en gecreëerd door de Britse muzikant David Bowie in het begin van de jaren ’70. Het personage is een icoon in de glamrockwereld en is daarnaast het hoofdpersonage van het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Op dit album wordt het verhaal achter Ziggy verteld.

Ziggy Stardust is namelijk een buitenaardse rockster die naar de aarde is gekomen om de boodschap te brengen dat de planeet nog maar vijf jaar te gaan heeft. Bowie heeft naar eigen zeggen zijn personage geïnspireerd op rockzanger Vince Taylor. De naam van het personage is afkomstig van de Legendary Stardust Cowboy, een artiest in het psychobilly genre van de jaren 60.

Beluister hieronder het nummer Ziggy Stardust waarin David Bowie zingt over zijn personage.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 1972 trad David Bowie op als Ziggy Stardust tijdens de Ziggy Stardust Tour. Zijn achtergrondband bestaande uit Mick Ronson op gitaar, Trevor Bolder op basgitaar en Mick Woodmansey op drums vormden vanaf dat moment The Spiders from Mars. Deze tour door Groot-Brittannië, Noord-Amerika en Japan bestond uit maar liefst 191 shows.

Hammersmith Odeon

Ziggy met zijn Spiders from Mars sloten hun tour af op het podium van de Hammersmith Odeon in Londen. Een bijzondere keuze, nadat hij de grootste podia had betreden en nu voor een kleiner podium koos. In zijn geboortestad was het de plek om deze gigantische reeks van optredens af te sluiten.

Bowie, gekleed in een doorschijnende mesh-top met een glitterbroek, spreekt iedereen al hijgend toe: “Iedereen, dit is een van de grootste tours van ons leven geweest. Ik wil graag de band bedanken, ik wil onze crew bedanken en ik wil graag onze lichtmensen bedanken." Dit zorgde voor veel gejoel en gejuich onder de 3500 mensen in het publiek.

Maar dan doet Bowie een opmerkelijke uitspraak door te zeggen: “Van alle shows van deze tour blijft deze show ons bij in het bijzonder, omdat het niet alleen de laatste show is van de tour, maar de laatste show die we ooit doen. Bedankt.”

Bekijk hieronder hoe hij na deze uitspraak het nummer Rock ’N' Roll Suicide zong.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deze uitspraak zorgde voor grote onrust bij het publiek, die dachten dat Bowie zelf zou gaan stoppen met optreden. Naar eigen zeggen werd Ziggy tijdens het concert in Londen ‘vermoord’. Dit bleek niet te gaan om Bowies laatste show maar het laatste optreden van Ziggy Stardust. Ziggy’s afscheid kwam als net zo’n grote verrassing voor zijn band, zelfs zij waren niet op de hoogte dat dit hun laatste optreden zou zijn.

Het succes

Na de Stardust-tour was Bowie’s carriere flink veranderd. Waar hij vooraf aan de tour al relatief veel succes had, leverde Ziggy hem nu twee nummer 1-albums op.Hij bracht de wereld met Ziggy Stardust een fenomeen dat anders was dan ooit was gezien.

Over het leven van David Bowie draait sinds deze week de documentaire Moonage Daydream. Filmjournalist Ab Zagt vertelt bij Jan-Willem Start Op wat er zo bijzonder is aan de film. Lees hier wat Ab er zo goed aan vindt.

David Bowie in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat David Bowie met 22 noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Zijn hoogste notering is met het nummer Heroes op plek 24.

Ster advertentie
Ster advertentie