Podcast

Blokhuis de Podcast: David Bowie als Ziggy Stardust

foto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: David Bowie als Ziggy Stardust

Een van de beste albums van David Bowie: The Rise And Fall of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars uit 1972. Afgelopen week 14 juni kwam de box Rock ‘n’ Roll Star uit. Vijf cd’s met outtakes, demo’s en liveversies die allemaal met Ziggy Stardust te maken hebben.

De Spiders From Mars is de band waar Bowie mee speelde en Ziggy Stardust is een alter ego van David Bowie. Ziggy is een biseksuele alien rockster en geïnspireerd door meerdere artiesten. Waaronder Iggy Pop en Vince Taylor. De achternaam 'Stardust' zou kunnen komen van de Legendary Stardust Cowboy. Een Bizarre artiest waar Bowie fan van was.

Starman

Een van de outtakes op deze nieuw uitgekomen cd’s is Round and Round, een cover van een Chuck Berry track. In eerste instantie zou dit nummer dan ook op de plaat komen, maar nadat het label het album hoorden, vonden ze dat er geen single in zat en vroegen ze Bowie om nog een liedje te schrijven. Dit zou het alom bekende Starman worden. Op het laatste moment werd Starman aan het album toegevoegd en moest Round and Round plaatsmaken.

Quote

“Ziggy Stardust is een monument in de muziekstijl die we nu glamrock noemen”

Leo Blokhuis

Slechts een paar weken na het opnemen van Hunky Dory, het album voor Ziggy Stardust, wilde Bowie al opnemen voor The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars. Het zou een ander soort album worden. “Ik denk niet dat de platenmaatschappij dit album net zo leuk gaan vinden als de vorige, want dit album is veel meer Rock-'n'-roll," aldus Bowie.

En dat was het. Zeker nadat toetsenist Rick Wakeman de band verliet kwam de nadruk veel meer te liggen op de gitaar van Mick Ronson. Na verloop van tijd bleek deze muziek uniek te zijn. “Ziggy Stardust is een monument in de muziekstijl die we nu glamrock noemen”, vertelt Blokhuis.

In de zomer van 1973 deed Bowie zijn laatste concert in de Ziggy Tour en kondigde hij de dood aan van Ziggy Stardust. De pers dacht dat Bowie zou stoppen, maar gelukkig nam hij slechts afscheid van zijn alter ego.

Wil je horen hoe de rest van de nummers op deze plaat tot stand zijn gekomen? Luister dan de nieuwe aflevering van Blokhuis de Podcast.

#23 - David Bowie wordt Ziggy Stardust (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie