Programma
BNNVARA

Filmjournalist Ab Zagt verbijsterd door David Bowie-docu Moonage Daydream

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmjournalist Ab Zagt verbijsterd door David Bowie-docu Moonage Daydream

Moonage Daydream, de documentaire over het leven van David Bowie die deze week in première gaat, ontving een juichrecensie van filmjournalist Ab Zagt. Bij Jan-Willem Start Op vertelt hij wat er zo bijzonder is aan de film.

In het Algemeen Dagblad deelde Ab Zagt deze week maar liefst vijf sterren uit aan Moonage Daydream, de documentaire over David Bowie die vanaf donderdag in Nederlandse bioscopen te zien is. "Ik kwam helemaal verbijsterd de zaal uitlopen", vertelt de journalist tijdens Jan-Willem Start Op. "Dat had ik dit jaar eigenlijk alleen maar met Elvis meegemaakt. Voor een Bowie-fan als ik is dit een opzienbarende film."

De kunst van David Bowie

Bij het maken van de film kreeg regisseur Brett Morgen van de erfgenamen van de in 2016 overleden wereldster toegang tot een enorm archief, met maar liefst vier miljoen items uit het leven van David Bowie. Van clips tot kostuums en van notities tot schilderijen. Want dat is een primeur in de film: Moonage Daydream laat voor het eerst de schilderkunst van Bowie zien. "Hij schilderde, maar hij wilde nooit exposeren", legt Zagt uit. "In de film zijn een paar voorbeelden te zien. Alleen dat maakt het voor de liefhebber al de moeite waard."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Levenslessen

Maar ook buiten die schilderkunst valt er genoeg te genieten in Moonage Daydream, geeft de filmrecensent aan: "Je ziet ook de filosofische kanten van Bowie. Er zitten mooie interviews in, die heel fraai achter elkaar zijn gemonteerd. Je krijgt een soort levensles van Bowie. Ik kan de film voor iedereen aanraden."

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie