NPO Radio 2 Top 2000

Sinéad O'Connor maakt indruk tijdens Pinkpopdebuut in 1988

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Sinéad O'Connor maakt indruk tijdens Pinkpopdebuut in 1988

Een piepjonge Sinéad O'Connor liet een diepe indruk achter op de bezoekers van Pinkpop 1988. Blik hier terug op het optreden van de zangeres, die deze week op 56-jarige leeftijd overleed.

Wanneer Sinéad O'Connor als 21-jarige het podium van Pinkpop opstapt, heeft ze al een heftig leven achter de rug. Ze wordt op jonge leeftijd seksueel misbruikt door haar moeder, en brengt als tiener anderhalf jaar door in een katholiek opvanghuis, waar ze ook te maken krijgt met fysieke intimidatie. Die gebeurtenissen leiden ook tot een decennialange worsteling met religie, waarin O'Connor onder andere tijdens Saturday Night Live een foto van de Paus verscheurt. In 2018 bekeert de zangeres zich tot de islam en verandert ze haar naam in Shuhada Sadaqat. Ze blijft wel Sinéad O'Connor als artiestennaam gebruiken.

De zangeres verwerkt de trauma's uit haar jeugd in haar muziek, met haar iconische debuutplaat The Lion and the Cobra uit 1987 tot gevolg. Een jaar later staat ze op het podium van Pinkpop, waar ze een onvergetelijke show neerzet.

Troy

Een van de meest intense momenten uit de show is O'Connors uitvoering van Troy, haar debuutsingle. Die song, deels gebaseerd op een gedicht van William Butler Yeats en deels gebaseerd op het misbruik door haar moeder.

Bekijk het optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Troy in de NPO Radio 2 Top 2000

Troy is één van de twee noteringen voor Sinéad O'Connor in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 staat het nummer op plek 296 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie