NPO Radio 2 Top 2000

Bruce Springsteens 'overval' op Graceland: 'Ik sprong over de muur'

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bruce Springsteens 'overval' op Graceland: 'Ik sprong over de muur'

Vandaag in 1975 neemt Bruce Springsteen na een optreden een taxi naar Graceland, het huis van Elvis Presley, waar hij wordt aangezien voor doorgeslagen fan.

In seizoen 26 van The Graham Norton Show zit The Boss op de bank van gastheer Graham Norton, die hem vraagt of "het verhaal over Graceland" waar is. Een lachende Springsteen antwoordt: "Mijn overval op Graceland bedoel je?" En doet vervolgens uit de doeken wat er precies gebeurde op de bewuste avond in Tennessee.

Een hapje eten

"Het was 1975", vertelt de zanger. "En we waren in Memphis. En Stephen en ik wilden naar een all-night-diner gaan. Het was rond 03.00 uur. We stapten in een taxi. De chauffeur zei: 'Ja, er is er een naast Elvis' huis.'"

Die woorden maken de zanger meteen enthousiast. "'Elvis huis? Weet je waar Elvis woont? Neem ons daar nu mee naartoe.' De taxichauffeur nam ons mee naar Graceland. Ik stapte uit en ik zag dat er licht brandde in het huis. Want je kon het huis zien liggen. De poorten waren gesloten, een stenen muur. Ik keek naar Steve en zei: 'Steve, ik ga naar binnen.'"

Over de muur

De taxichauffeur probeert de Born In The USA-zanger nog tegen te houden en waarschuwt hem voor de grote waakhonden. Maar Springsteen wil de once in a lifetime-kans niet uit z'n handen laten glippen. "Ik sprong over de muur, rende over de oprijlaan, ging naar de voordeur. En ik wilde net op de voordeur kloppen toen iemand van de beveiliging uit de bosjes kwam en vroeg: 'Kan ik u helpen?' En ik zei heel casual: 'Ja, is Elvis hier?' Hij zei: 'Elvis is in Las Vegas.'

Maar in plaats van af te druipen, vraagt de zanger aan de beveiliger of hij een boodschap door kan geven. "Ik zei: 'Kun je hem vertellen – en ik doe dit normaal gesproken liever niet – dat Bruce Springsteen hier was? En hij weet misschien niet wie dat is, maar ik heb net op de cover van Time And Newsweek gestaan. 'Ja, ik zal het Elvis vertellen.' En hij kwam naar me toe en liet me uit. En dat was het dichtst dat ik ooit bij Elvis Presley ben gekomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bruce Springsteen in de Top 2000

Bruce is een grote speler in de Top 2000. In 2022 staat hij maar liefst 22 keer in de lijst der lijsten. Benieuwd welke nummers op welke plek staan en hoe ze door de jaren heen omhoog en omlaag zijn gestemd? Neem dan eens een kijkje in de statistieken van de Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie