NPO Radio 2 Top 2000

Hoe Bruce Springsteen doorbrak met Born To Run

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe Bruce Springsteen doorbrak met Born To Run

Bruce Springsteen heeft een glansrijke carrière op zijn naam staan. Het ging niet vanzelf, maar met zijn album Born To Run (1975), ging het balletje goed rollen.

Frustratie en boosheid

Bruce Springsteens eerste twee albums Greetings From Asbury Park, N.J. en The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle presteerden wat Springsteens platenmaatschappij betrof onder niveau, en daarom kreeg de zanger, in een laatste poging, een enorm budget om Born To Run commercieel rendabel te maken. Springsteen had voor het album een duidelijk geluid in zijn hoofd, maar had moeite om dit te kunnen vertalen voor producenten. Het moest een 'wall of sound' plaat worden, waarbij het geweld aan geluid het materiaal sterk maakte, zelfs als een nummer op zichzelf niet sterk was.

Een nieuwe Springsteen

De nummers werden anders dan voorheen. Het ging minder over zijn geboortestad New Jersey, om te zorgen dat de inhoud een groter publiek zou aanspreken. Ook zegt Springsteen volwassener te zijn geworden in de teksten van Born To Run. In de heruitgave van het album in 2005 geeft hij aan dat Born To Run "het album [is] waar ik mijn adolescente definities van vrijheid en liefde achter me liet." Daarnaast nam Springsteen langer de tijd om zijn nummers af te maken dan voorheen. Het duurde meer dan 14 maanden voordat het album volledig opgenomen was. Zes maanden daarvan heeft hij gewerkt aan de titelsong, 'Born To Run'.

Alom geliefd

Het album werd veel geprezen door het publiek en door recensenten. Springsteen belandde door Born To Run zelfs op de covers van Time en Newsweek in dezelfde week. Ook werd hij betiteld als "de toekomst van rock 'n roll". Hoewel hij het hier niet mee eens was, hield hij door dit enorm explosieve succes wereldwijd een stevige basis aan trouwe fans over.

Hieronder is de videoclip van Born To Run te zien:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

In 2021 heeft Bruce Springsteen 23 noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Born To Run belandt dat jaar op plek 269. Benieuwd naar Springsteens andere noteringen in de lijst? Of hoe zijn muziek zich door de jaren heeft bewogen door de NPO Radio 2 Top 2000? Bekijk dan hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie