NPO Radio 2 Top 2000

De serieuze boodschap achter OneRepublics aanstekelijke Counting Stars

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De serieuze boodschap achter OneRepublics aanstekelijke Counting Stars

"No more counting dollars, we'll be counting stars", begin 2014 is het rockpop-nummer Counting Stars niet weg te denken uit de hitlijsten. Maar achter de aanstekelijke melodie schuilt zoals vaker een serieuze boodschap.

Counting Stars is de derde single van het album Native. In aanloop naar het uitkomen van de plaat laat OneRepublic online samples uitlekken om fans alvast een voorproefje te geven. Zo ook van Counting Stars.

Ondanks dat het nummer in de zomer van 2013 4 weken in de tipparade staat, duurt het tot begin 2014 voor Counting Stars de top 10 van de hitlijsten binnenkomt. Maar na een slow start blijkt de track goed voor een wereldhit. Inmiddels heeft Counting Stars bijna 2 miljard streams op Spotify en 3,8 miljard weergaven op YouTube. Een moderne klassieker dus…

Geluk kun je niet kopen

OneRepublic-zanger Ryan Tedder krijgt het idee voor het nummer in 2012. "Ik werkte in het grootste huis waar ik ooit ben binnengestapt. Het werd gehuurd door Jay Z en Beyoncé... Ik begon het internet af te struinen, op zoek naar dingen die me zouden inspireren voor Beyoncé", vertelt Tedder. "Uiteindelijk kwam ik een vreemd nummer tegen. Ik hield niet van de songtekst, maar ik hield wel van het gevoel en de beweging ervan. Dat inspireerde uiteindelijk Counting Stars."

Zo wordt een aanstekelijke meezinger geboren. Maar met Counting Stars wil Tedder mensen niet alleen aan het dansen krijgen. In een interview met Official Charts Company vertelt de artiest dat hij een welbekende boodschap wil overbrengen: geluk kun je niet kopen. "Ik lag vaak wakker in bed, gestrest. Iedereen doet het", zegt de zanger tegen Radio.com. "Ik dacht gewoon: ik kan niet wachten tot ik sterren in plaats van dollars tel."

Geen seks, lust en geld

Tegen Billboard vertelt Tedder dat hij een verantwoordelijkheid voelt om te schrijven en zingen over onderwerpen die ertoe doen. "Als iedereen zingt over seks en liefde en lust en geld, dan moet er iemand zingen over het leven en geloof en hoop en dat soort dingen", vertelt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

OneRepublic in de NPO Radio 2 Top 2000

OneRepublic staat sinds 2020 na 3 jaar afwezigheid weer in de NPO Radio 2 Top 2000 met Counting Stars. In 2022 staat het nummer op plek 1424.

Ster advertentie
Ster advertentie