NPO Radio 2 Top 2000

Hoe 'bonustrack' Africa een 80's-klassieker werd: het verhaal achter Africa van Toto

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe 'bonustrack' Africa een 80's-klassieker werd: het verhaal achter Africa van Toto

Africa van Toto is een echte 80's-klassieker; het nummer stond dit jaar op plek 2 in de NPO Radio 2 Top 80's. En dan te bedenken dat de song pas op het allerlaatste moment aan de plaat Toto IV werd toegevoegd: "Iedereen dacht: dit is een soort bonusnummer."

Het gebeurt niet vaak dat een nummer uit de 80's zo'n heropleving krijgt als Africa. "Weezer blies de song in 2018 nieuw leven in", vertelt zanger en toetsenist David Paich aan Leo Blokhuis. "Dat was goed voor iedereen. Daardoor werd het voor Toto ook weer een live-knaller. We kregen er weer een jonger publiek door."

Allerlaatste moment

Africa werd pas op het laatste moment aan het album Toto IV toegevoegd. "We dachten eigenlijk dat de plaat al af was. Dit kwam echt op het allerlaatste moment. Daardoor waren we niet bang om wat te experimenteren. Al onze zangers mochten het nummer proberen. Uiteindelijk werd ik de stem van Africa, voor de helft. Bobby Kimball zingt het refrein, ik zing de coupletten."

Paich is trots op het eindresultaat. "Het was uniek. Voor mij klonk het echt als wereldmuziek, met de sound en de harmonieën." Het nummer gaat over een man die zichzelf herontdekt. "Maar ik zeg liever niet waarover het precies gaat. Iedereen kijkt er op zijn eigen manier naar. Ik wil dat mensen hun fantasie de vrije loop laten."

Dream Machine

David Paich speelde de bekende pianoriff in op een Yamaha CS-80, de synthesizer die Stevie Wonder 'Dream Machine' noemde. Voor de kalimba-riedel had hij een andere keyboard nodig. De drumbeat was een loop: "Een hypnotische beat die het hele nummer doorgaat."

Over Dream Machines gesproken: de grootste droom van Paich kwam uit toen hij Africa eindelijk in Afrika kon spelen. "Eind jaren '90 konden we naar Zuid-Afrika. We nodigden lokale drummers en zangers uit bij ons op het podium. Dat was zo'n mooi moment. Een droom die uitkwam.

Bekijk hier de hele Top 2000 a gogo-minidocumentaire over Toto's Africa:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toto in de NPO Radio 2 Top 2000

In de NPO Radio 2 Top 2000 staat Africa van Toto op plek 17. In totaal staat de band 8 keer in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie