Artiest

Toto

  1. Artiestenchevron right
  2. Toto
Toto is een rockband uit Los Angeles, die tussen 1979 en 1995 grote hits scoort met singles als Rosanna, Africa, Stop Loving You, Pamela en Don’t Chain My Heart. De band wordt in 1977 opgericht door David Paich en Jeff Porcaro. De albums Toto IV (1982), The Seventh One (1988) en de verzamel-cd Past To Present 1977-1990 bereiken in Nederland de eerste plek in de albumlijst.

Biografie

Paich en Porcaro zijn medio jaren zeventig gewaardeerde sessiemuzikanten voor onder anderen Boz Scaggs en Steely Dan, maar willen graag zelf een band beginnen. Ze vinden gitarist Steve Lukather, zanger Bobby Kimball, toetsenist Steve Porcaro en bassist David Hungate bereid om zich bij de band te voegen. Het titelloze debuutalbum verschijnt in 1978 en levert een jaar later de eerste hit voor Toto in ons land op in de vorm van Hold The Line. In de Verenigde Staten schopt Hold The Line het tot de top 5 en wordt bekroond met een gouden plaat. 

Grootste hits

Het succes van het debuutalbum krijgt niet direct een vervolg. De albums Hydra (1979) en Turn Back (1981) leveren het sextet geen hitsingles op. Het album Toto IV uit 1982 betekent de grote doorbraak voor de band. Met de singles Rosanna en Africa scoort Toto zijn eerste top 10-noteringen in Nederland. De nieuwe zanger Joseph Williams, zoon van filmcomponist John Williams, sluit zich in 1986 aan bij Toto. Twee jaar later heeft de groep wederom twee top 10-hits te pakken, nu met Stop Loving You en Pamela. Deze noteringen worden niet meer geëvenaard, al verschijnt er in de decennia daarna nog geregeld nieuwe muziek van Toto.

Michael Jacksons Thriller

Terwijl Toto aan zijn vierde plaat werkt, wordt de band door Quincy Jones benaderd om nummers in te spelen op een album dat hij op dat moment aan het produceren is: Thriller van Michael Jackson. Niet alleen zijn de leden van Toto prominent te horen op iconische nummers als Beat It en The Girl Is Mine, maar samen met songwriter John Bettis schrijft Steve Porcaro ook een nummer voor het album, genaamd Human Nature. Het liedje is een grote hit voor The King Of Pop en staat in 1993 opnieuw in de hitlijsten in de versie van R&B-groep SWV.

Wisselende bezettingen

Al sinds het midden van de jaren tachtig is het een komen en gaan van muzikanten bij Toto. Tussen 1984 en 1990 wisselt Toto vier keer van zanger. Steve Porcaro doet in 1988 een stapje terug, maar keert tussen 2010 en 2019 terug. Zijn broer Jeff overlijdt in 1992 aan een hartaanval en hun andere broertje, Mike Porcaro, speelt tot aan zijn dood in 2015 basgitaar bij de groep. Steve Lukather is het enige constante lid en als zodanig op ieder album te horen, Lukather tourt nog steeds met Toto, bijgestaan door oprichter David Paich en zanger Joseph Williams.

Latijnse naam

Toto is niet vernoemd naar het hondje Toto van Dorothy uit The Wizard of Oz, zoals vaak aangenomen wordt. De bandnaam is afkomstig van het Latijnse ‘In Toto’, ‘Et Toto’ of ‘Et Totas’, dat 'allesomvattend' betekent. De band is zo genoemd omdat de groep zoveel mogelijk muziekstijlen wil verenigen, waaronder symfonische rock, hardrock en jazz.