NPO Radio 2 Top 2000

Rufus Wainwright verwerkt afkeer van Amerika in Going To A Town

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Rufus Wainwright verwerkt afkeer van Amerika in Going To A Town

Rufus Wainwright schreef het nummer Going To A Town als protestlied tegen voormalig president George W. Bush. Volgens hem heeft hij veel schade toegebracht aan de Verenigde Staten.

In 2019 bracht Leo Blokhuis een bezoek aan de muzikant Rufus Wainwright om te praten over zijn hit Going To A Town. Wainwright weet nog goed waar hij het nummer schreef. In de tijd dat Amerika Irak binnenviel verhuisde de muzikant naar Berlijn. Hij wilde op een plek zijn die totale verwoesting al had meegemaakt. Hij trok in bij zijn huidige man Jorn Weisbrodt, en schreef Going To A Town in de Duitse hoofdstad. "Ik wilde naar Berlijn om iets hips te maken, iets als Underground van David Bowie of iets soortgelijks van wat Lou Reed maakte", vertelt hij. Maar dat liep totaal anders. Zijn grootste inspiratie was Mina, de Italiaanse popster. "Ik wilde een soort Italiaans melodrama creëren." Zo ontstond Going To A Town, de eerste single van het album Release The Stars.

'I am so tired of America'

Destijds schreef Rufus het nummer als protestlied tegen George W. Bush, die volgens hem veel schade toebracht aan de Verenigde Staten. Dat is terug te horen in de belangrijkste regel: "I am so tired of you America". Maar vervolgens zijn de problemen alleen maar verergerd in de afgelopen vier jaar van Trump, vindt Wainwright: "Hij wakkert expres problematiek aan. Daardoor raken mensen verward en zien ze niet meer helder wat er echt speelt. We zijn Amerika allemaal beu, zelfs Trump-aanhangers zijn er klaar mee. Die man is gewoon geschift en sleurt iedereen met zich mee." Toen hij president werd, las de zanger ergens dat als er een gek aan de macht komt, hij altijd als laatste overblijft. "Een krankzinnige weet je altijd een rad voor ogen te draaien. Niemand is bestand tegen waanzin en Trump is zo krankzinnig dat hij als laatste wil overblijven. Dus pas maar op." Inmiddels zijn de nieuwe verkiezingen bezig en moeten we afwachten of Trump tot het laatst overblijft.

Wat is de reden achter deze Amerika-haat? Bekijk de hele aflevering hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rufus Wainwright in de NPO Radio 2 Top 2000

Going To A Town is de enige notering voor Rufus Wainwright in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2021 staat het nummer op plek 793 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie