Top 2000

Vijf dingen die je niet wist over Axl Rose

foto: AFP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vijf dingen die je niet wist over Axl Rose

Het leven van Axl ging niet alleen over rozen: de frontman had een hobbelige jeugd. Toch wist de Amerikaan uit te groeien tot een echte rocklegende.

We kennen Axl Rose als de leadzanger van de rockband Guns N' Roses. Deze groep wordt in 1985 opgericht. De naam is een mengeling van mislukte projecten L.A. Guns en Hollywood Rose.

Aanhoudingen

De jeugd van de – toen nog – William Bruce Rose begint met veel aanhoudingen en celbezoeken. Vanaf zijn 17e wordt hij meer dan twintig keer gearresteerd voor kleine vergrijpen waaronder openbaar dronkenschap en geweldplegingen. In totaal brengt Rose drie maanden door in een gevangenis. In een interview met Panorama vertelt hij: "Als jongen uit een kleine stad, kreeg ik een hekel aan het bekrompen milieu. Ik moest mezelf losbreken. Mijn vriendjes en ik zaten altijd in de problemen. Gewoon voor de lol. Totdat er gedreigd werd met langere gevangenisstraffen. Ze bleven me maar aanklagen. Als je de politie in zo’n stadje tegen je hebt, blijven ze je zoeken. Ze hebben echt hun best gedaan, alles geprobeerd om me voor langere tijd achter de tralies te krijgen, maar mijn advocaat wist een rechtszaak elke keer weer te voorkomen. Toen ze zeiden dat ik de stad niet meer uit mocht, ben ik meteen naar Californië gegaan.”

Filmdebuut

Naast zijn carrière als zanger, maakt Rose in 1988 zijn debuut als acteur in één van de Clint Eastwood-films The Dead Pool. Naast Axl zijn ook Guns ’N Roses-leden Slash, Duff McKagan en Steven Adler te zien in de begrafenisscène hieronder. Herken jij ze allemaal?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mishandeld door vader

Axl blijft tijdens zijn jeugd niet altijd op het rechte pad. Dat is misschien te verklaren door het feit dat hij als baby wordt mishandeld door zijn biologische vader William Rose. In een interview met Rolling Stone spreekt hij voor het eerst openlijk over deze traumatische periode. Veel mensen kunnen zich niets herinneren van voor hun derde levensjaar, maar dankzij speciale therapie heeft Axl die herinneringen wel. Zo herinnert hij zich onder meer dat zijn vader hem eens iets inspoot met een injectienaald. Zijn moeder zou er zelfs stevig van langs krijgen wanneer ze haar zoon te hulp schoot.

Grote idolen

Wie zijn de idolen van de grote idolen zelf? Axl heeft er meerdere malen een boekje over open gedaan. Zo zegt hij in een interview met Blender dat Christina Aguilera "een van de beste zangeressen is van deze tijd." Aguilera vertelt daaropvolgend het verhaal dat Axl backstage was tijdens een optreden van haar bij de VMA’s. “Toen ik daar ook kwam, gaf hij me een hand en noemde hij me de beste zangeres van die tijd. Wat best cool was, want Guns ’N Roses was hét in mijn jeugd," vertelt ze.

Naast Christina Aguilera is Rose ook groot fan van Queen. Tegen de plaatselijke media in Abu Dhabi vertelt hij dat Freddie Mercury volgens hem de beste frontman ooit is geweest. "De band is zo geweldig, omdat ze zoveel verschillende stijlen hebben." Het is dan ook geen verrassing dat Axl zijn steentje bijdroeg tijdens een tribute aan de overleden Queen-zanger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anagram

Als Axl twee jaar oud is worden hij en zijn moeder verlaten door zijn biologische vader. Een jaar later trouwt zijn moeder met zijn stiefvader Stephen Bailey, van wie Axl toen zijn achternaam overneemt. Hij groeit op met het idee dat dit zijn echte vader is. Zijn biologische vader behandelt hem slecht in deze periode. Op zijn 17e verandert hij zijn achternaam terug naar Rose. In 1986 laat de zanger zijn naam officieel veranderen naar Axl Rose. Dit doet hij omdat hij zijn officiële naam William Bruce eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Axl is de naam van een bandproject wat nergens naartoe leidde. Vanaf dan gaat hij weer door het leven als Axl Rose, wat een anagram is voor oral sex.

NPO Radio 2 Top 2000

Guns ’N Roses staat in 2020 maar liefst elf keer in de Top 2000. November Rain pakte de hoogste notering op nummer 16.

Ster advertentie
Ster advertentie