Artiest

Guns N' Roses

  1. Artiestenchevron right
  2. Guns N' Roses
Een van de grootste hardrockbands van eind jaren '80 en begin jaren '90. Guns N' Roses scoren hun eerste hits met 'Sweet Child O' Mine', 'Paradise City' en 'Patience'. Use Your Ilusion verschijnt in 1991 in twee delen. Het daaropvolgende Chinese Democracy laat zeventien jaar op zich wachten.

In de jaren '80 richten Axl Rose (echte naam William Bailey), Izzy Stradlin (Jeff Isbell) gitarist Slash (Saul Hudson), bassist Duff McKagen (Michael McKagen) en drummer Steve Adlerd de hardrockband Guns N' Roses op. De naam baseren ze op eerdere bands waar Axl en Izzy in hebben gespeeld (L.A. Guns en Hollywood Roses). Axl is niet altijd zo’n heftige ‘rocker’ geweest, integendeel. Hij komt uit een religieuze familie in Lafayette, Indiana. Je kunt het misschien nu niet geloven maar als klein jongetje zingt hij in de kerk en de kleine William speelt al vroeg piano. Hij wint bijbelwedstrijden, geeft les op de zondagsschool en wacht vol smart tot hem een Wonder zou gebeuren. Als dit uitblijft, keert hij zich van het geloof af. 

Live?!*@ Like A Suicide

Hij ontdekt groepen als Queen, Eagles en Nazareth en begint met zijn dan nog drummende vriend Jeff (later dus bekend als Izzy) eind jaren zeventig een punkband. Iedereen in zijn naaste 'country en western' omgeving is een beetje geschokt. Stradlin vlucht in '79 via een omweg naar Los Angeles. Kort voor Kerst '82 voegt Rose zich bij hem, na te zijn beschuldigd van verkrachting, diefstal en het aanzetten tot criminaliteit van een minderjarige. De jongens treden op in allerlei aftandse kroegjes en brengen onder eigen beheer de cd Live?!*@ Like A Suicide uit. 

Appetite For Destruction

In '84 begint de groep naam te maken in het glamrock-clubcircuit van Los Angeles en komen zo in contact met platenlabel Geffen, die de jongens uiteindelijk ook tekent. In een zware drugsperiode wordt de simpele en ruige Apletite For Destruction opgenomen. Tot drie maal toe worden nummers op de plaat top-tien-singles ('Sweet Child O' Mine', 'Paradise City' en 'Welcome to the Jungle'). Van Appetite For Destruction worden 20 miljoen exemplaren verkocht en groeit uit tot de populairste hardrockband van het moment. 

Pissing on a plane

Maar met hun populariteit groeit ook controversie omtrent de band. De bandleden zitten aan de heroïne, drinken zich het leplazerus. Twee fans komen om tijdens een concert. Slash gebruikt schuttingtaal bij het ontvangen van een award op live-tv. Izzy wordt gearresteerd voor het openbaar urineren in een vliegtuig en Axl’s drie-week durende huwelijk met Erin Everly eindigt, wanneer zij hem beschuldigt van misbruik en huiselijk geweld (waarna hij vervolgens zijn buurvrouw het ziekenhuis in slaat). 

Use Your Illusion

In het najaar van 1990 gaat Guns N' Roses terug naar de studio, met een andere drummer (Matt Sorum van de Cult) en een nieuwe keyboardist Dizzy Reed. Na vele vertragingen presenteert de band uiteindelijk twee nieuwe albums; Use Your Illusion I en Use Your Illusion II. Het nieuwe songmateriaal gaat van harde rock tot ballades-met-orkest en is bepaald niet constant van kwaliteit. Desalniettemin verkopen de platen, met Use Your Illusion II aanvankelijk voorop, bijzonder goed: samen 2,5 miljoen in de eerste week in de Verenigde Staten, en in de periode tot eind '93, de duur van de bijbehorende wereldtournee, wereldwijd maar liefst 27 miljoen. Een reeks hits ten spijt is de Guns N' Roses die eind '93 een rustperiode inlast niet dezelfde als die van twee jaar daarvoor. Stradlin stapt namelijk eind '91 op als de toerdruk, het drugsgebruik van zijn collega's (hijzelf gebruikt dan al geruime tijd niet meer), vechtpartijen tijdens concerten en de bijbehorende media-aandacht dusdanige vormen aannemen dat de reden waarom hij de band is begonnen - lekker rock & roll spelen - volledig naar de achtergrond is gedrongen.

The Spagetti Incident

Even nadat de wereldtournee in augustus '93 wordt afgerond, verschijnt The Spagetti Incident, een plaat met vooral punkcovers. Maar het is ’93 en de grunge begint het over te nemen van de glam-rock en bands als Guns N' Roses zijn niet meer hip, maar ouderwets. De bandleden van Guns N' Roses beginnen aan nieuwe activiteiten met andere bands en laten Axl met de nalatenschap van Guns N' Roses.

Chinese Democracy

Het nieuwe Guns album Chinese Democracy moet in 2001 uitkomen, maar wordt keer op keer uitgesteld. In 2002 maakt Axl Rose bekend dat het album klaar is. Tijdens de MTV Awards in augustus maakt hij (met zijn nieuwe band) zijn comeback. Het verloopt echter niet vlekkeloos. Axl loopt bij diverse concerten geirriteerd van het podium of komt zelfs niet eens opdagen.De aankondiging van Axl ten spijt, duurt het echter nog tot 2008 eer fans beloond worden voor het lange wachten.Chinese Democracy komt in november 2008 uit, maar laat geen onvergetelijk indruk achter op de vele fans die de band nog steeds trouw zijn gebleven.