NPO Radio 2 Top 2000

Franz Ferdinand over Take Me Out in Top 2000 a gogo

foto: NTR
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Franz Ferdinand over Take Me Out in Top 2000 a gogo

Als je Franz Ferdinand ooit op een festival hebt zien spelen, dan weet je dat het elke keer feest is wanneer zij op de bühne staan. Zanger Alex Kapranos en bassist Bob Hardy vertellen in een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo over hun hits, waaronder Take Me Out.

De band uit Glasgow breekt in 2004 door. De Schotten vernoemen hun band naar de vermoorde aartshertog van Oostenrijk-Este. Niet omdat daar een goed verhaal achter zit, maar ze moeten een naam hebben voor op een poster voor hun eerste show. Die naam is blijven plakken, dus kent iedereen de groep nu nog altijd als Franz Ferdinand. Waar wel een opmerkelijk verhaal achter zit, is de doorbraakhit Take Me Out. “Ik heb altijd geweten dat het een goed nummer was”, zegt Kapranos terugkijkend op de demo-opname van het liedje, die in deze Top 2000 a gogo te horen is.

Oorlogsfilm

Op een cassettebandje horen we de primitieve eerste versie van Take Me Out. Die is geschreven met twee akoestische gitaren en een goedkoop Yamaha-keyboard voor beginners. Kapranos en Hardy leggen uit dat ze het nummer muzikaal gezien eigenlijk niet kloppend kregen en dat het lied daarom uit twee delen bestaat. De tekst is geïnspireerd door de oorlogsfilm Enemy At The Gates. “De film gaat over de spanning tussen twee sluipschutters terwijl ze elkaars volgende zet afwachten”, aldus Kapranos. “Ik vond het een krachtige metafoor voor wanneer je wacht totdat degene die je leuk vindt de volgende stap zet. Of diegene zich wel tot je aangetrokken voelt.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie