NPO Radio 2 Top 2000

Nirvana schreef geschiedenis met legendarisch optreden in Paradiso

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Nirvana schreef geschiedenis met legendarisch optreden in Paradiso

Nirvana zet zichzelf met de release van Nevermind in september 1991 op de kaart. Twee maanden later spelen ze Paradiso plat.

Nevermind ligt in september 1991 in alle winkels en Nirvana heeft op dat moment al een flinke tour gepland staan. Dat najaar zouden de mannen onder andere in de Melkweg in Amsterdam te zien zijn voor een nachtconcert. De plaat wordt een enorm succes. Waar Nirvana's muziek voorheen alleen bekend was in de punk en grunge wereld, explodeert 'Smells Like Teen Spirit' en pakken radiostations wereldwijd de single op. Het betekent de grote doorbraak van Nirvana.

Een stampvol Paradiso

Het concert zou plaatsvinden in de Melkweg, maar werd last minute verplaatst naar een groter podium: Paradiso. Als de dag van het concert horden mensen teleurgesteld worden omdat het is uitverkocht, blijkt ook Paradiso te klein. De fans met een kaartje mogen zich gelukkig prijzen. Het zou een spectaculair optreden worden. Om 23:00 uur doven de zaallichten en begint het concert. Het duurt niet lang voordat mensen het podium opklimmen om te stagediven. De zaal, maar ook de band gaat helemaal los. Aan het einde van de avond zijn weinig van hun instrumenten nog heel. Nirvana krijgt met hun onverwacht grote succes heel Paradiso op zijn kop.

Bekijk hieronder het volledige concert van Nirvana in Paradiso uit 1991. Het optreden van 'Smells Like Teen Spirit' begint op 14 minuten en 4 seconden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Nirvana staat in 2019 maar liefst elf keer in de Top 2000. 'Smells Like Teen Spirit' is de hoogste binnenkomer, op plek 37. Benieuwd hoe Nirvana's muziek zich door de jaren heeft bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie