NPO Radio 2 Top 2000

Paul McCartney over Blackbird: 'Is ontstaan uit muziek van Bach'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Paul McCartney over Blackbird: 'Is ontstaan uit muziek van Bach'

Blackbird staat al sinds de eerste editie van de NPO Radio 2 Top 2000 in de hoogste regionen van de lijst. Hoe is het nummer ontstaan? Paul McCartney doet een boekje open in deze aflevering van Top 2000 a gogo.

Inspiratie door Bach

Voor The Beatles heeft van alle klassieke componisten Bach de meeste invloed op hen gehad. McCartney noemt hem de 'popster van zijn tijd'. In de Top 2000 a gogo vertelt hij: "We deden af en toe een nummer van Bach om te laten zien dat we niet zo dom waren als we eruit zagen. Dat was iets moeilijker dan alles wat wij speelden. We zeiden dan dat Bach onze favoriete klassieke componist was, omdat we niemand anders kenden." Hij legt uit hoe de melodie voor Blackbird uiteindelijk is ontstaan aan de hand van Bourrée: "Ik heb dat nummer jaren later met kleine variaties omgevormd tot mijn eigen ding. Zo ontstond Blackbird."

Quote

We deden af en toe een nummer van Bach om te laten zien dat we niet zo dom waren als we eruit zagen.

Paul McCartney

Cover door Crosby, Stills en Nash

McCartney is trots: "Het nummer wordt overal ter wereld gespeeld door mensen die gitaar leren spelen. Ik vind het eervol dat mensen het nummer zo mooi vinden dat ze het leren." Wat hij niet weet, is dat er een cover van Blackbird door Crosby, Stills & Nash is gemaakt. In deze aflevering vertelt David Crosby dat de band kort nadat Blackbird was uitgekomen naar Engeland ging. Gitarist Stephen Stills leerde het nummer spelen en de rest vond het prachtig, dus besloten ze het met z'n drieën te zingen.Toen McCartney dit hoorde was hij aangenaam verrast: "Wauw! Dit had ik nog nooit gehoord. Dit is precies wat ik bedoel. Fantastisch, toch?".

Symbolische Blackbird

McCartney schrijft de tekst van het nummer met een op dat moment actueel onderwerp in zijn hoofd: "Het was in de tijd dat zwarten achtergesteld werden door blanken. Zwarten moesten toen achteraan in de bus zitten en mochten geen hotel in." Voor Blackbird gebruikt McCartney een zwarte vrouw als symbool: "In de vorm van een zwarte vogel, die uitkeek naar het moment dat ze haar rechten zou krijgen. Dat is de symboliek die erin zit en daarom is het nummer me ook zo dierbaar."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over Blackbird hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

In 2021 staat Blackbird op nummer 101 in de Top 2000. Benieuwd hoe het nummer zich door de jaren heen heeft bewogen? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie