Artiest

Paul McCartney

  1. Artiestenchevron right
  2. Paul McCartney

Paul McCartney is een Britse zanger, liedjesschrijver en muzikant die geldt als een van de meest succesvolle artiesten en songwriters van de Twintigste Eeuw Hij breekt in de jaren zestig door als lid van The Beatles en gaat in 1970 succesvol solo. Gedurende de jaren zeventig is hij actief met de groep Wings.

Biografie

James Paul McCartney wordt op 18 juni 1942 geboren in Liverpool. Hij leert als jonge tiener gitaarspelen op geleende instrumenten. Daarmee schrijft hij op veertienjarige leeftijd zijn eerste liedje, kort na het overlijden van zijn moeder. Het liedje heet I Lost My Little Girl. Een maandje na zijn vijftiende verjaardag krijgt hij zijn eerste eigen gitaar. Nog diezelfde maand sluit hij zich aan bij de door John Lennon opgerichte band The Quarry Men, waar hij banjospeler Rod Davis vervangt. Leadgitarist Eric Griffiths wordt in 1958 vervangen door George Harrison. Aangevuld met vaste pianist John Lowe en drummer Colin Hanton neemt de skifflegroep op 12 juli 1958 zijn eerste plaatje op; een cover van de Buddy Holly-song That’ll Be The Day. Er wordt slechts één exemplaar van het plaatje gemaakt, die nog altijd in het bezit is van McCartney. Pas in 1995 wordt de opname officieel uitgebracht.

The Beatles

Onder de naam The Beat Brothers treedt de band veel op in Hamburg, nu als een kwintet, met naast McCartney, Lennon en Harrison ook nog bassist Stuart Sutcliffe en drummer Pete Best. Sutcliffe overlijdt onverwacht in 1960, maar in plaats van hem te vervangen gaat Paul McCartney op de basgitaar spelen. In Hamburg treedt de groep vaak op als begeleidingsband van Tony Sheridan. Met deze rock-’n’-rollzanger neemt de beatgroep in 1961 het singletje My Bonnie op, dat een hit wordt in Duitsland. De bandnaam wordt kort daarna veranderd naar The Beatles. De band doet diverse audities en wordt uiteindelijk gecontracteerd door Parlophone Records. Pete Best wordt na de opnames van de eerste Beatles-single, Love Me Do uit 1962, vervangen door Richard Starkey, alias Ringo Starr.

Beatlemania

De single is onmiddellijk een enorme hit in Groot-Brittannië en markeert het begin van Beatlemania. De eerste Beatles-single die in Nederland de top 10 bereikt is She Loves You, in december 1963. Nadat Europa is gevallen voor The Beatles, gaat in 1964 ook de VS overstag, na een historisch tv-optreden in The Ed Sullivan Show. The Fab Four, zoals The Beatles liefkozend genoemd worden, groeien in razend tempo uit tot een wereldwijd fenomeen, vooral dankzij de intrigerende en innovatieve composities van Lennon en McCartney. Tussen januari 1964 en maart 1970 scoort het kwartet maar liefst 22 nummer 1-hits in Nederland en nog tientallen top 10-hits; een ongekend aantal. Soms staan zelfs meerdere Beatles-singles tegelijkertijd in de top 10. De albums zijn eveneens bestsellers, waaronder Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Abbey Road, Rubber Soul en Let It Be.

Wings

McCartney kondigt in 1970 zijn vertrek bij The Beatles aan en kort daarna gaat de band uit elkaar. Teruggetrokken op het Schotse platteland maakt hij dat jaar zijn eerste soloplaat, McCartney geheten. Zijn eerste solohit in Nederland is Another Day, een top 3-notering in 1971. Later dat jaar verschijnt het album RAM, dat hij met zijn vrouw Linda maakt. Met haar richt hij eind dat jaar toch weer een band op, Wings geheten, aangevuld met voormalig Moody Blues-gitarist Denny Laine en drummer Denny Seiwell. Wings brengt zijn eerste album Wild Life in december 1971 uit. De plaat verkoopt goed, maar krijgt van de pers niet bepaald lovende reacties en geen van de liedjes op de elpee eindigen in de hitparades. Gitarist Henry McCullough komt in 1972 bij de band. Dat jaar worden de singles Mary Had A Little Lamb en Hi Hi Hi wel grote hits. Voor het eerst in jaren gaat McCartney weer op tournee.

Band On The Run

Het album Red Rose Speedway volgt in 1973. Later dat jaar verlaten McCullough en Seiwell de band. Het nummer Live And Let Die, geschreven voor de soundtrack van de gelijknamige James Bond-film, wordt een top 10-hit in Groot-Brittannië en de VS, maar is een van de laagst scorende Wings-singles in Nederland, met nummer 29 als piekpositie. In Nigeria doen de overgebleven leden van Wings een poging een opvolger op te nemen, maar de opnames daarvan worden gestolen wanneer McCartney in Lagos beroofd wordt. De groep keert huiswaarts en neemt daar alsnog de nieuwe nummers op. Ze komen terecht op het album Band On The Run. De plaat wordt alom gezien als het beste Wings-album en bevat de top 10-hits Mrs. Vandebilt, Band On The Run en Jet.

Mull Of Kintyre

Na het succes van Band On The Run worden de openstaande functies van McCullough en Seiwell vervuld door, respectievelijk, gitarist Jimmy McCulloch en drummer Geoff Britton. Met de nieuwe bezetting wordt het album Venus And Mars uit 1975 opgenomen. Listen To What The Man Said is de enige hit in Nederland. Het album At The Speed Of Sound volgt in 1976 en bevat de hits Silly Love Songs en Let ‘Em In. Hoogtepunten uit de Amerikaanse tournee worden in 1976 vastgelegd op de elpee Wings Over America. Met kerst 1977 scoort McCartney zijn enige nummer 1-hit met Wings met de single Mull Of Kintyre. Het liedje staat vijf weken bovenaan de charts en geldt in Groot-Brittannië als een van de bestverkochte singles ooit. De elpee London Town, met daarop de hits With A Little Luck, I’ve Had Enough en Deliver Your Children, staat begin 1978 op nummer 1.

Wonderful Christmastime

Eind 1978 ligt er geen nieuwe release van McCartney in de winkelschappen, dus brengt de platenmaatschappij het verzamelalbum Wings Greatest uit. Pas in de zomer van 1979 verschijnt er weer een studioalbum, getiteld Back To The Egg. De verkopen vallen in het niet bij zijn voorgangers. Het is de eerste plaat die niet in de top 10 van de elpeelijst in Nederland staat. De singles Goodnight Tonight en Getting Closer zijn dat jaar nog bescheiden hits. Vlak voor de feestdagen brengt McCartney voor het eerst sinds 1971 weer een solosingle uit, namelijk Wonderful Christmastime. De leden van Wings spelen niet op het liedje mee, maar verschijnen wel in de videoclip. Het nummer bereikt in 2021 pas de top 10. Na nog een Britse tournee in 1980 wordt Wings opgedoekt. Die zomer verschijnt het soloalbum McCartney II

Samenwerkingen met Michael Jackson

John Lennon wordt op 8 december 1980 in New York vermoord, waardoor een potentiële reünie met The Beatles definitief van de baan is. Toch werkt McCartney door de jaren heen nog geregeld met George Harrison en Ringo Starr. In het voorjaar van 1982 heeft McCartney een top 3-hit met Ebony And Ivory, een duet met Stevie Wonder. Samen met nog een ander duet met Stevie Wonder is de hitsingle te vinden op de elpee Tug Of War, die in mei de eerste plek bereikt in de albumlijst. Eind dat jaar scoort McCartney opnieuw een hit met een duet, ditmaal The Girl Is Mine, van Michael Jacksons baanbrekende album Thriller. The King Of Pop zingt als wederdienst op twee nummers mee op Macca’s volgende elpee, Pipes Of Peace, te weten Say Say Say en The Man. In 1985 koopt Michael Jackson de volledige songcatalogus van McCartney op.

Terug in de top 10

Rond de feestdagen van 1984 treffen we McCartney tweemaal in de top 10 aan. Hij is te horen op Do They Know It’s Christmas Time? van Band Aid en zijn eigen single We All Stand Together wordt dan ook veel gedraaid. De albums Give My Regards To Broad Street en Press To Play verkopen minder goed dan eerdere platen, al gaat de verzamel-cd All The Best! wel weer als warme broodjes over de toonbank, mede dankzij de hit Once Upon A Long Ago. Album Flowers In The Dirt presteert in 1989 ook weer wat beter. Dat jaar staat McCartney in de hitlijsten met My Brave Face en neemt hij deel aan zowel Ferry Aid als Band Aid II. Na drie liveplaten verschijnt in 1993 Off The Ground, het eerste studioalbum in elf jaar tijd waarmee McCartney weer de top 10 haalt. Single Hope Of Deliverance is ook een top 10-notering. Dat jaar maakt hij met producer Youth een album onder de alias The Fireman.

Anthology

Midden jaren negentig houdt Paul McCartney zich weer actief bezig met The Beatles voor de driedelige reeks Anthology-cd’s. Naast nooit eerder verschenen materiaal worden er onder aanvoering van Electric Light Orchestra-frontman Jeff Lynne twee nieuwe singles uitgebracht, Real Love en Free As A Bird, gebaseerd op demo-opnames van John Lennon. Beide nummers worden hits, een kwart eeuw na het opheffen van The Beatles. In het voorjaar van 1997 bereikt McCartney weer met een soloalbum de top 10, ditmaal Flaming Pie. In april 1998 komt Linda McCartney op 56-jarige leeftijd te overlijden. Haar album Wide Prairie wordt in oktober postuum uitgebracht. Het tweede Fireman-album, Rushes, verschijnt een maand eerder. In oktober 1999 brengt McCartney Run Devil Run uit, een plaat vol rock-’n’-rollcovers. Rond die tijd vindt hij een nieuwe liefde in model Heather Mills.

Wereldtournee

Eind 2000 ligt de verzamel-cd 1 in de winkels, met vrijwel alle Britse en Amerikaanse nummer 1-hits van The Beatles. In de lente van 2001 verschijnt het eerste echt uitgebreide oeuvre-overzicht van McCartney solo en met Wings, genaamd Wingspan. Dat najaar wordt ook zijn studioalbum Driving Rain uitgebracht, al is dit zijn slechts scorende plaat ooit. De cd komt niet hoger dan nummer 76 in de Album Top 100. De aanhoudende verkopen van Beatles-cd’s ontgaat McCartney echter niet. Tijdens zijn volgende tournee zingt hij voornamelijk Beatles-stukken en legt concertregistraties daarvan in 2003 vast op zowel cd (Back In The World Live) en dvd (Back In The U.S.). In het najaar van 2005 heeft hij zijn eerste hit in meer dan een decennium te pakken met Fine Line, afkomstig van het album Choas And Creation In The Backyard, zijn eerste top 10-album sinds 1997.

Samenwerkingen

McCartney doet een uitstapje naar elektronische muziek met nevenproject Twin Freaks, een samenwerking met Roy Kerr. Daarvan verschijnt in 2005 een cd. Met Memory Almost Full keert McCartney in de zomer 2007 terug in de top 10 van de albumlijst. Zijn huwelijk met Mills loopt het jaar daarna op de klippen. Eind 2008 wordt het derde Fireman-album Electric Arguments uitgebracht. McCartney hertrouwt in 2011, nu met zakenvrouw Nancy Shevell. Het swingalbum Kisses On The Bottom tikt in februari 2012 de vijfde plek in de Album Top 100 aan. Anderhalf jaar daarna staat ook opvolger New in de top 10. Hij scoort in 2015 zijn grootste hit sinds Mull Of Kintyre met FourFiveSeconds, een samenwerking met Kanye West en Rihanna. Het album Egypt Station bereikt in september 2018 de tweede plek, onder Kamikaze van Eminem. Opvolger McCartney III staat tijdens kerst 2020 op de eerste plek en is zijn eerste nummer 1-album in 28 jaar tijd.