NPO Radio 2 Top 2000

Don McLean over American Pie: 'Niemand realiseert zich hoe de situatie toen was'

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Don McLean over American Pie: 'Niemand realiseert zich hoe de situatie toen was'

Amerikaanse singer-songwriter Don McLean vertelt over de roerige periode die gaande was tijdens het schrijven van zijn grootste hit American Pie.

De periode voorafgaand aan McLeans album American Pie was niet erg rooskleurig. "Mijn platencontract was afgelopen. Ik was werkloos", vertelt McLean. Hij moest nog één album uitbrengen en wilde daar zijn hart en ziel instoppen. In 1971 bracht hij het album uit en scoorde hij een hit met het gelijknamige nummer American Pie.

Roerige periode

McLean had het idee voor American Pie al een lange tijd liggen voordat hij er iets mee ging doen. "Ik wilde een verhaal vertellen. Ik had een erg ingewikkeld idee in mijn hoofd dat politiek en muziek nauw met elkaar verwant zijn, want muziek komt voort uit de samenleving", aldus McLean. Toen hij American Pie schreef was er namelijk een roerige periode gaande, waarin de samenleving langzaam uiteen viel. "Nu lijkt het niet meer dan een interessant nummer, maar niemand realiseert zich hoe de situatie toen was. Er waren overal rellen, steden stonden in brand en er sneuvelden jongeren in Vietnam. Er was veel woede richting de overheid, meer dan ooit."

McLeans idool Buddy Holly speelt ook een rol tijdens het schrijfproces van American Pie. Benieuwd wat hij erover vertelt?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Don McLean in de NPO Radio 2 Top 2000

Don McLean stond met zijn hit American Pie in 2021 op plek 522 in de NPO Radio 2 Top 2000. Daarnaast stond Vincent ook in de lijst der lijsten: het nummer stond op 261.

Ster advertentie
Ster advertentie