Artiest

Don McLean

  1. Artiestenchevron right
  2. Don McLean
Folkzanger Don McLean is de schrijver van de evergreen 'American Pie', later gecoverd door o.a. Madonna. Don McLean wordt op 2 oktober 1945 geboren in de Verenigde Staten. Als jonge jongen zingt hij al op de basisschool. Tijdens zijn studie is hij een veelgevraagde folkzanger op de campus.

Eerste kans

In 1970 schrijft hij het lied ‘Vincent’, een eerbetoon aan schilder Vincent van Gogh. Het lied wordt geweigerd door de meeste platenmaatschappijen, maar levert hem uiteindelijk toch een contract op van MediaArts. 

Tapestry

Hij neemt zijn eerste album Tapestry op. Het album verkoopt slecht, maar als Perry Como een hit krijgt met een cover van één van de songs op het album, krijgt McLean nog een kans. 

Doorbraak

Hij breekt een jaar later door met ‘American Pie’. Het nummer gaat over het vliegtuigongeluk waarin Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper om het leven zijn gekomen. In de ogen van McLean was dit “the day the music died.” 

Niet als 'American Pie'

In no time wordt ‘American Pie’ een nummer 1-hit. Het album Vincent dat hierna volgt, wordt ook een hit, maar daarna daalt de verkoop van McLean nummers. McLean probeert krampachtig zijn nieuwe muziek niet op ‘American Pie’ te laten lijken. Na een paar slecht verkopende albums zit McLean in 1976 dan ook zonder platencontract. 

Comeback

Pas in de jaren ’80 schrijft hij weer muziek die de Top 40 haalt. Zijn comeback begint met een cover van Roy Orbison’s ‘Crying’. Daarna komen ‘Castles In The Air’ en ‘Since I Don’t Have You’. Daarna zit hij al snel weer zonder platencontract. 

'American Pie' komt terug

Sindsdien is hij vooral aan het toeren. 'American Pie' zet hij weer op zijn speellijst. McLean haalt zijn inspiratie nu ook uit countrymuziek. In 2000 covert Madonna McLean’s ‘American Pie’ en opnieuw wordt het nummer een hit. In 2009 komt zijn laatst album Addicted to Black uit.