NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter 'When A Man Loves A Woman' van Percy Sledge

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter 'When A Man Loves A Woman' van Percy Sledge

Het eerste nummer wat Percy schrijft is 'When A Man Loves A Woman', maar wat is het verhaal achter deze hit?

Verlaten zonder reden

Percy krijgt in de jaren 60 via zijn beste vriend te horen dat zijn liefje hem heeft verlaten. Zonder een reden of afscheid verdwijnt de dame uit zijn leven. De melodie die hij al jaren neuriet wanneer hij verdrietig is, valt op dat moment op zijn plaats. Sledge vraagt zijn bandleden spontaan een willekeurig akkoord voor hem te spelen. Hij mompelt zijn verdriet ondertussen over de melodie van de muziek heen. "Ik begon te jammeren: 'Waarom heb je me verlaten? Dat was nergens voor nodig", vertelt Percy.

Pijn verruilen voor succes

Een tijdje later raakt dj Quin Ivy op het kerstfeest van Muscle Shoals-studios in Alabama gefascineerd door de emotie die Percy in de melodie stopt. Zes weken later belt hij hem dan ook op met een aanbod. "Weet je nog, dat nummer dat je laatst zong? Als je daar een goede tekst bij schrijft, met dát gevoel, heb je een hit. Dan zorg ik voor een studio", aldus Quin. Percy raakt in paniek omdat hij nog nooit een eigen nummer heeft geschreven, maar dankzij de pure emotie staat 'When A Man Loves A Woman' binnen de korste keren op papier. Sledge zoekt zijn ex-liefje zelfs nog op om haar het nummer te laten horen en dan komt hij erachter dat het verhaal toch heel anders zit dan hij daadwerkelijk dacht.

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'When A Man Loves A Woman' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Vanaf 1 t/m 7 december kan je weer stemmen voor de Top 2000. De lijst is van 25 t/m 31 december te horen op NPO Radio 2.

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie