NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter het artwork van Master Of Puppets

foto: Artwork
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter het artwork van Master Of Puppets

Op 3 maart 1986 brengt Metallica hun derde studioalbum Master of Puppets uit. De grimmige albumcover wordt wereldwijd gebruikt op merchandise, maar welk verhaal gaat er schuil achter de illustratie? Lees snel verder.

De albumcover is bedacht door Metallica en bandmanager Peter Mesch. Op de hoes zien we een kerkhof met witte, lege grafstenen. De stenen weerspiegelen de gevallen soldaten. Ze worden vastgehouden door een onbekende ‘puppet master’. Metallica brengt met de hoes een politiek beladen statement. Zo staan de grafstenen symbool voor het respect van het offer van de soldaten. De touwtjes die worden vastgehouden zijn echter een kritische noot op het feit dat niemand iets doet aan het grotere probleem.

Verstopte initialen

De hoes is ontworpen door de Amerikaanse illustrator Don Brautigam. Andere bekende werken van hem zijn onder anderen de cover van Stephen Kings The Stand en de albumcover van AC/DCs The Razor’s Edge. Op Master Of Puppets verstopte hij zijn initialen. Kijk maar eens in het gras boven de letter ‘s’ van het woord ‘puppets’.

foto: Albumcover

Schets van James Hetfield

Er wordt gezegd dat de cover is geïnspireerd op een schets die Metallica-frontman James Hetfield tekende. Brautigam weet hier echter weinig meer over. "Ik denk dat je stopt met het bijhouden van dit soort dingen na de eerste honderd schilderijen", aldus de illustrator in Revolver. Brautigam heeft veel illustraties gemaakt, maar de hoes voor Metallica is een van zijn favorieten ooit. "Het geeft me een hartverwarmend gevoel dat het ontwerp 20 jaar later nog steeds op shirts en posters over de hele wereld te zien is." De originele schildering van de cover werd in 2008 verkocht voor maar liefst 28.000 dollar. Don heeft dit zelf niet mee mogen maken, hij overleed op 27 januari 2008. Zijn initialen zijn voor altijd vereeuwigd op het album.

Ode aan Cliff Burton

Master of Puppets is het derde album van Metallica. Het album was de laatste met bassist Cliff Burton, wie omkwam bij een busongeluk in Zweden tijdens de Damage Inc. tour in 1986. Na het overlijden van de bassist, cancelde Metallica direct de rest van de tour. Jason Newsted, oud lid van Flotsam & Jetsam nam zijn plek over en de tour werd later voorgezet. Rolling Stone bekroont het album met de tweede plek op de lijst van de honderd beste metal albums ooit gemaakt.

Metallica in de Top 2000

In 2021 staat Metallica elf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Van Master Of Puppets heeft alleen de titeltrack de lijst gehaald. Master Of Puppets staat op nummer 65 en is daarmee 23 plekken gestegen ten opzichte van 2020. Check hier de hele lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie