NPO Radio 2 Top 2000

Hoe hun debuutalbum Van Halen een carrièreboost gaf

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe hun debuutalbum Van Halen een carrièreboost gaf

Het debuutalbum Van Halen eind jaren '70 betekent het begin van een succesvolle carrière voor de gelijknamige band. Binnen acht maanden is het album zelfs platina in Amerika.

In 1972 richten de broers Eddie en Alex van Halen de groep Mammoth op. Aangezien ook een andere band zich met deze naam identificeert, veranderen ze het uiteindelijk naar Van Halen. Even later voegt David Lee Roth zich toe als leadzanger van de band.

Starwood

Het succes van de band begint na een show in Starwood, Santa Monica. Daar worden de mannen ontdekt door Mo Ostin en Ted Templeman van Warner Bros Records. Een dag na de show tekenen ze hier een contract. Templeman besluit een plaat met de band uit te brengen. Het duurt een paar maanden voordat Van Halen hieraan kan beginnen, aangezien Templeman nog bezig is met Living On The Fault Line van The Doobie Brothers. "Ted heeft ons geholpen om onze live sound op een album te verwerken", vertelt Eddie van Halen tegen Steven Rosen van Classic Rock. "Ik vind het een goed debuutalbum. We wilden de spanning terug in de rock ’n roll-wereld brengen, want het lijkt alsof veel artiesten zijn vergeten waar rock ’n roll om draait."

Debuutalbum

Van Halen wordt in oktober 1977 voor 40.000 euro opgenomen in de Sunset Studio. Bij de totstandkoming van de plaat krijgt de band onder meer hulp van producer Donn Landee. "In slechts twee uur waren 28 nummers klaar en geknipt. Toen wisten we het zeker, deze band weet hoe het moet", vertelt Landee tegen Van Halen Desk News. Daar was geen woord van gelogen. Van Halen vliegt liefst 10 miljoen keer over de toonbank en is daarmee een diamanten plaat in Amerika. In Nederland behaalt het album platina. Nummers die op het album staan zijn onder andere de hits Runnin' With The Devil, Jaimie's Cryin en Ain't Talkin' 'Bout Love.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Halen in de NPO Radio 2 Top 2000

Van Halen staat in 2021 vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Jump is met plek 428 hun hoogst genoteerde nummer.

Ster advertentie
Ster advertentie