Artiest

Van Halen

  1. Artiestenchevron right
  2. Van Halen

Van Halen is een Amerikaanse hardrockband, vernoemd naar oprichters Alex en Eddie Van Halen. De groep scoort in 1980 zijn grootste hit in Nederland met Runnin’ With The Devil. Na het vertrek van zanger David Lee Roth nemen achtereenvolgens Sammy Hagar en Gary Cherone zijn plaats in.

Biografie

Broers Alex (1953) en Eddie (1955) van Halen worden in Amsterdam geboren, als zoons van de jazzmuzikant Jan van Halen. De familie verhuist enkele jaren later naar Pasadena, Californië, waar de broers Van Halen (nu met hoofdletter V) opgroeien en in contact komen met plaatselijke muzikanten. De twee hebben het muzikale talent geërfd van hun vader. Alex is een virtuoze drummer, terwijl Eddie uitblinkt op de gitaar. De twee richten in 1972 hun eigen band op, eerst Genesis geheten en snel daarna omgedoopt tot Mammoth. Uiteindelijk wordt de band vernoemd naar de musici zelf. Zanger David Lee Roth en bassist Michael Anthony voegen zich bij de band. Ze nemen in 1976 enkele songs op met Gene Simmons van Kiss als producer. De liedjes die ze met hem opnemen blijven ongebruikt, al weten ze daarmee wel de aandacht te trekken van Warner Bros. Records.

Runnin’ With The Devil

Samen met producer Ted Templeman wordt gewerkt aan het titelloze debuutalbum, dat in april 1978 verschijnt. In de VS scoort het album bijzonder goed, evenals de daarvan afkomstige singles Runnin’ With The Devil, Ain’t Talkin’ ‘Bout Love, Jamie’s Cryin’ en de Kinks-cover You Really Got Me. De muziekstijl en het imago van Van Halen zetten de toon voor een nieuwe generatie rockbands in de jaren tachtig en dan met name de flamboyante frontman. In Nederland presteert het debuut in eerste instantie niet heel goed, tot de single Runnin’ With The Devil in juni 1980 de tweede plek van de hitparades aantikt, onder Funky Town van Lipps Inc. Het album bereikt in juli alsnog de top 10. Kort daarvoor is het derde album Women And Children First al op de derde plek van de verkooplijst te vinden. De band treedt op 15 juni 1979 voor de eerste keer op in Nederland in de Jaap Edenhal te Amsterdam.

Jump

De albums Fair Warning (1981) en Diver Down (1982) zijn minder grote successen, al levert die laatste wel nog een hit in Nederland op in de vorm van de Roy Orbison-cover Pretty Woman. Ondertussen verleent Eddie Van Halen zijn diensten aan Michael Jackson, voor diens single Beat it. De band slijpt de messen voor een frontale aanval op de hitlijsten in het daaropvolgende jaar. De single Jump verschijnt eind 1983 en is vooral in de VS een enorme hit. In Nederland moet de band genoegen nemen met een 34e positie, al bereikt het album genaamd 1984 wel de top 10. De single Panama is in de VS nog een klapper van een hit, maar Jump is de laatste hit van de groep met David Lee Roth als leadzanger. Hij gaat daarna solo en heeft in Nederland nog een klein hitje met de Beach Boys-cover California Girls.

Sammy Hagar als tweede zanger

David Lee Roth wordt vervangen door de in de VS geliefde rockzanger Sammy Hagar. Met hem als frontman wordt in 1986 het album 5150 uitgebracht. De single Why Can’t This Be Love is begin 1987 een hit in Nederland. De albums OU 812 en For Unlawful Carnal Knowledge brengen geen hits voort, hoewel ze niet onaardig verkopen. Pas in 1993 keert Van Halen terug naar de hitlijsten in ons land, nu met een liveversie van Jump. Verrassend genoeg wordt deze liveopname met Hagar op zang een grotere hit dan het origineel met David Lee Roth. In april staat Van Halen in Ahoy. De langspeler Balance verschijnt begin 1995 en bevat de hitsingle Don’t Tell Me. Daarna volgt een verzamel-cd, met daarop enkele nieuwe nummers met David Lee Roth. Hagar is daarover zo ontstemt dat hij de groep verlaat.

Comeback en einde

Een hernieuwde samenwerking met Roth lijkt evenmin mogelijk, dus wordt Van Halen III uit 1998 opgenomen met Extreme-zanger Gary Cherone. De hits blijven uit. Er wordt geen passende zanger voor volgende albums gevonden, waarna Warner de groep laat vallen. Onderwijl heeft Eddie huwelijksproblemen en er wordt kanker bij hem geconstateerd, waarvan hij ook weer hersteld. Voor de verzamel-cd Best Of Both Worlds uit 2004 neemt Sammy Hagar weer plaats achter de microfoon en gaat met Van Halen op tournee. In 2007 wordt er voor het eerst in ruim twintig jaar weer een tour ondernomen met David Lee Roth. Bassist Michael Anthony wordt vervangen door Eddie's zoon Wolfgang. Hagar en Anthony formeren vervolgens Chickenfoot met Joe Satriani en Red Hot Chili Peppers-drummer Chad Smith. Het laatste Van Halen-album A Different Kind Of Truth verschijnt in februari 2012. Eddie Van Halen overlijdt op 26 september 2020 aan keelkanker.