NPO Radio 2 Top 2000

Imagine Dragons' Believer: van jarenlange pijn naar een toekomst vol hoop

foto: Bullet-Ray
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Imagine Dragons' Believer: van jarenlange pijn naar een toekomst vol hoop

Het is 2017 wanneer Imagine Dragons hun nieuwe album Evolve uitbrengt met Believer als eerste single. Terwijl de pijn van zanger Dan Reynolds voelbaar is op de eerste twee albums, sprankelt er hoop in hun single Believer.

Zanger Dan Reynolds is nog maar 21 wanneer hij door enorme pijn niet kan optreden. “Ik kon niet bewegen, ik kon niet slapen, ik kon niet optreden zonder stil te staan. Ik kon niet eens voor langer dan een halfuur zitten.” De pijn blijkt de ziekte van Bechterew te zijn, een erfelijke vorm van ontstekingsreuma. Door een behandeling heeft hij er gelukkig bijna geen last meer van.

Mentale problemen

De Imagine Dragons zanger heeft het niet alleen fysiek zwaar te verduren. Ook mentaal heeft Reynolds het al jaren lastig. Na zijn laatste optreden van de Smoke + Mirrors-tour in Amsterdam is het tijd om aan zichzelf te werken. In 2016 gaat de frontman in therapie en vertelt hij ook zijn fans over de ziekte van Bechterew en zijn depressie. “Ik was huiverig om het te delen, omdat het me het gevoel gaf dat er iets mis was met me. Ook het woord ziekte gebruiken voelde enorm dramatisch”, vertelt hij aan PEOPLE. “Ik wilde niet aan mezelf toegeven, of aan iemand anders, dat ik een ziekte had.”

Believer

Met hun single Believer keert Imagine Dragons terug met een heel nieuw geluid vol hoop. “Het nummer gaat over de pijn die ik had en daardoor ben ik gaan geloven in mezelf”, licht de zanger toe. “Het heeft me laten geloven in mijn kunst en werk. Zonder de pijn zou mijn kunst niet bestaan.” Het nummer reflecteert op momenten van angst en het overweldigende succes van de band. Hoewel dit voor hem lastige jaren zijn, weet Dan zijn demonen te overwinnen: “Ik kwam in een stadium waar ik de pijn kon waarderen en dat is mijn kracht.”

Ondanks dat het beter gaat met Dan, is zijn ziekte ongeneeslijk. “Dan gaat het een maand heel goed en heb ik geen pijn. De week erop kan ik er weer last van hebben”, vertelt hij. Voor mensen die zich in zijn situatie herkennen is het volgens hem belangrijk om te weten dat je niet de enige bent en dat er altijd licht aan het eind van de tunnel is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoewel Believer gaat over het strijden met innerlijke demonen, maakt Reynolds zich in de videoclip ook op voor een fysiek gevecht. In de video zien we hem het opnemen tegen de Zweedse acteur Dolph Lundgren in een boksgevecht. Daarmee is de clip van Believer een ode aan de Rocky filmreeks. In het vierde deel van de serie was Lundgren te zien als de Russische bokser Ivan Drago.

"Believer gaat over het vinden van een plek van vrede en zelfvertrouwen", zegt Reynolds over de video. "De clip toont een man die het opneemt tegen zijn innerlijke zelf, de strengste criticus die er is, en tegelijkertijd een hommage aan de klassieke films waarmee we zijn opgegroeid."

Imagine Dragons in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Imagine Dragons 11 keer in de NPO Radio Top 2000. Believer staat op plek 564. Radioactive is hun hoogst genoteerde plaat op 483.

Ster advertentie
Ster advertentie