NPO Radio 2 Top 2000

Ton Scherpenzeel over Starlight Dancer van Kayak: 'Een soort volkslied'

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Ton Scherpenzeel over Starlight Dancer van Kayak: 'Een soort volkslied'

In een nieuwe aflevering van Top 2000 a gogo staat het nummer Starlight Dancer van Kayak centraal. Componist en toetsenist Ton Scherpenzeel van de band vertelt het verhaal achter het nummer.

Starlight Dancer verschijnt in 1977 als negende single van de Nederlandse symfonische rockgroep Kayak. Ton Scherpenzeel, toetsenist van de band, schreef het nummer toen hij samen met de band als voorprogramma mee mocht tijdens de tour van Jan Akkerman in Engeland.

Liverpool

In een kleedkamer in Liverpool schreef hij het eerste couplet op de piano. "Het ging mij eerst echt om die sfeer, die greep ik echt met deze akkoorden.” Na het eerste couplet op de piano moest Scherpenzeel aan de slag met de tekst van het nummer. Volgens hem is de tekst heel organisch tot stand gekomen: "Ik begon met een kreet, idee of zin en daar ging ik verder aan schrijven. Op een gegeven moment merkte ik welke woorden en zinnen daar niet bij pasten."

Kunstenaar

Scherpenzeel begon voor Starlight Dancer met een idee over een soldatenstrijder op een slagveld, maar kwam uiteindelijk uit bij een kunstenaar die vecht voor zijn kunst. Scherpenzeel omschrijft dat het hierdoor een soort 'Star Wars-achtige' tekst kreeg, maar dat het nummer daar eigenlijk niet over gaat. “Het gaat over hoe je je voelt als je iets zelf maakt, een strijdlustig gevoel."

Benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk de aflevering hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie