NPO Radio 2 Top 2000

Van danseres tot popsensatie: Madonna's debuutalbum is 40 jaar

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Van danseres tot popsensatie: Madonna's debuutalbum is 40 jaar

In de aanloop naar de NPO Radio 2 Top 80's, die op 13 februari van start gaat, kunnen we niet om een van de allergrootste iconen uit de jaren 80 heen: Madonna. Zeker niet nu ze dit jaar een indrukwekkend jubileum kan vieren.

Het is dit jaar namelijk alweer 40 jaar geleden dat haar debuutalbum Madonna uitkwam. Doet deze titel niet meteen een belletje rinkelen, dan kan dat kloppen. In Nederland wordt 2 jaar later het debuutalbum met als titel The First Album opnieuw uitgebracht.

'Come on take a chance'

Nu kennen we haar als popsensatie, maar in de jaren 70 is Madonna hard op weg om professioneel danseres te worden. Ze verhuist naar New York om haar droom na te jagen, maar komt er al snel achter dat ze met haar zang meer aandacht trekt. Ze voegt zich bij rockband The Breakfast Club en later richt ze zelf de band Emmy op. Na weinig succes verlaat ze de band om zich te focussen op een solocarrière. En het is op dat punt dat ze samen met haar toenmalige vriend Stephen Bray Everybody opneemt.

En daar hoort natuurlijk ook een videoclip bij. Maar waar je bij Madonna denkt aan strakke choreo's, uitdagende outfits en soms controversiële thema's, is haar eerste clip met een bescheiden budget van 1.500 dollar een stuk braver dan haar latere werk. Toch heeft video veel impact doordat regisseur Ed Steinberg de beelden doorstuurt naar nachtclubs in heel Amerika. In no time groeit Everybody uit tot een nationaal succes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog altijd in trek

Met de hulp van DJ en producer Mark Kamins, die onder de indruk is van Everybody, weet Madonna in 1982 haar eerste platencontract binnen te slepen bij Sire Records. En een jaar later is het dan zover: haar debuutalbum wordt uitgebracht. Madonna haalt de achtste plaats op de Billboard 200. En met Holiday, haar eerste internationale top-10 hit, is haar doorbraak een feit.

De Madonna-gekte begint langzaam op gang te komen, maar zal pas echt losbreken na haar tweede album: Like a Virgin. Toch lijkt 40 jaar na de lancering van Madonna het debuutalbum meer waardering te krijgen dan zijn populairdere opvolger. In 2022 gaf Rolling Stone het een zestiende plaats in 'de 100 beste debuutalbums aller tijden'. Omdat het niet alleen "de belangrijkste vrouwelijke stem in de geschiedenis van moderne muziek introduceerde, maar het geluidstechnisch ook het zoveel beter ouder is geworden dan Like a Virgin".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grenzen opzoeken

Na het uitbrengen van haar eerste album gaat Madonna steeds duidelijker de grenzen opzoeken. Ze scheldt op tv en de clips van nummers als Material Girl en Rain worden steeds erotischer. En ook nu, ruim 40 jaar na haar debuut houdt het popicoon die traditie in stand door op soms provocerende wijze vraagtekens te zetten bij leeftijdsdiscriminatie binnen de muziekindustrie.

NPO Radio 2 Top 80's

Van 13 t/m 17 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren '80. Tussen 09.00 en 20.00 uur hoor je op NPO Radio 2 vijf dagen lang de mooiste nummers uit de 80's voorbijkomen. Welk nummers mogen echt niet ontbreken tijdens deze week? Stem nu via deze link.

Ster advertentie
Ster advertentie