NPO Radio 2 Top 2000

Adiós Nonino, het treurlied waarmee Carel Kraayenhof Máxima een traan ontlokte

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Adiós Nonino, het treurlied waarmee Carel Kraayenhof Máxima een traan ontlokte

Twintig jaar geleden zorgde Carel Kraayenhof voor het meest memorabele moment van de bruiloft van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Met zijn uitvoering van Adiós Nonino zorgde de bandoneonist voor tranen bij de bruid.

Op 2 februari 2002 was heel Nederland in de ban van de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima. In de Beurs van Berlage in Amsterdam gaven de koning en koningin elkaar het jawoord.

Bandoneon

Bandoneonist Carel Kraayenhof gaf een historisch optreden tijdens de bruiloft. De muzikant wilde een ode brengen aan de Argentijnse roots van Máxima, en speelde daarom een tango. Het nummer dat hij uitkoos was Adiós Nonino.

Kraayenhofs uitvoering van het Argentijnse muziekstuk had duidelijk een grote impact: terwijl hij Adiós Nonino speelde, biggelde er een traan over de wang van koningin Máxima. Bekijk de iconische beelden hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ástor Piazzolla

Adiós Nonino, dat ‘Vaarwel opa’ betekent, is in 1959 geschreven door de Argentijnse componist Ástor Piazzolla. Hij schreef de tango een paar dagen na het overlijden van zijn vader Vicente, die de bijnaam ‘Nonino’ had.

De componist is tijdens een tour door Latijns-Amerika in Puerto Rico wanneer hij het nieuws over het plotselinge overlijden van zijn vader, die sterft bij een verkeersongeluk, te horen krijgt.

Dat droevige bericht, in combinatie met Piazzolla’s heimwee, veroorzaken intens verdriet bij de componist. In 1986 haalt zijn zoon Daniel herinneringen op aan het moment dat Piazzolla het nummer schreef. “M’n vader vroeg ons om hem een paar uur alleen te laten”, vertelt hij. “Wij gingen de keuken in. Eerst was er absolute stilte. Na een tijdje hoorden we mijn vader op de bandoneon spelen. Het was een verschrikkelijk verschrikkelijk droevige melodie. Hij componeerde Adiós Nonino.”

Carel Kraayenhof

In 1984 verschijnt de compositie op de radar van Carel Kraayenhof. Die is op 27 oktober aanwezig bij het concert van Ástor Piazzolla in het Utrechtse Vredenburg. Na dat concert, dat door de VPRO op televisie uitgezonden wordt, besluit Kraayenhof naar verluidt om bandoneon te gaan studeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Adiós Nonino in de NPO Radio 2 Top 2000

Kraayenhofs uitvoering van Adiós Nonino tijdens de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima staat van 2006 tot en met 2014 in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering vinden we terug in 2007, toen stond Adiós Nonino op plek 999.

Ster advertentie
Ster advertentie