NPO Radio 2 Top 2000

Over wie is Mr. Bojangles geschreven?

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Over wie is Mr. Bojangles geschreven?

Jerry Jeff Walker schrijft het welbekende Mr. Bojangles in 1968. Verschillende artiesten – waaronder Bob Dylan, Nina Simone en Sammy Davis Jr. – brengen later een cover uit van het nummer.

De Amerikaanse countryzanger Jerry Jeff Walker brengt het nummer uit in 1968, op zijn gelijknamige album. Veel mensen denken dat het nummer gaat over de in 1948 overleden tapdanser en acteur Bill Robinson. Zijn bijnaam was namelijk Bojangles. Niets is minder waar, vertelt Walker in een interview.

Ontmoeting in de gevangenis

Het nummer gaat over een zwerver die hij in 1965 ontmoette in de gevangenis van New Orleans. Walker zat daar zelf voor openbaar dronkenschap. De zwerver noemde zichzelf Bojangles en vertelde Walker veel bijzondere verhalen. Op één avond vertelde hij een verhaal over zijn overleden hond, die zijn beste maatje was. Een andere celgenoot vroeg de zwerver de sfeer wat te verlichten, waarop de zwerver - net als de echte Mr. Bojangles - begon te tapdansen. Walker is nooit achter de echte naam van de zwerver gekomen. Die hield Bojangles verborgen voor de politie.

'Het stond in één keer op papier'

In Walkers boek Gypsy Songman vertelt hij over de ontmoeting met de zwerver. "Ik heb het grootste gedeelte van het weekend met hem gesproken, over de zware momenten uit zijn leven en hoe hij daarmee omging. Ook vertelde ik hem over mijn dromen." Bij thuiskomst besloot Walker het verhaal op te schrijven. "Het stond in één keer op papier. Toen de rest van de wereld luisterde naar The Beatles, schreef ik een 6/8 waltz over een oude man en hoop. Het is een liedje over liefde. Mr. Bojangles staat voor iedereen die ik heb ontmoet en nooit meer zal ontmoeten."

Sammy Davis Jr.

Een van de bekendste uitvoeringen van Mr. Bojangles is deze ingetogen versie van Sammy David Jr. De Amerikaanse entertainer bracht het nummer uit op zijn album Portrait of Sammy Davis Jr. Bekijk hieronder een live-uitvoering uit 1985. Vijf jaar later - op 16 mei 1990 - overleed Sammy Davis Jr. op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mr. Bojangles in de Top 2000

Er staan meerdere versies van het nummer in de NPO Radio 2 Top 2000. De versie van Sammy Davis Jr. staat in 2021 op nummer 1648, maar de versie van Robbie Williams staat hoger op nummer 885. Beide nummers daalden ten opzichte van 2020. Bekijk hier de statistieken.

The Nitty Gritty Dirt Band

De versie van The Nitty Gritty Dirt Band heeft drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000 gestaan. Tijdens de eerste editie in 1999 kwam het de lijst binnen op nummer 1122. Daarna stond het in 2000 op nummer 1514 en in 2003 op nummer 1834. Daarna verdween het nummer (tot nu toe) uit de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie