Artiest

Sammy Davis Jr.

  1. Artiestenchevron right
  2. Sammy Davis Jr.
Sammy Davis jr., een groot multitalent van de twintigste eeuw. Hij danst, zingt en acteert, en maakt deel uit van de 'Rat Pack' (met Frank Sinatra en Dean Martin). Zijn succesvolle carrière gebruikt hij om zich sterk te maken tegen rassensegregatie. In 1990 overlijdt Davis jr. in Beverly Hills.

Sammy Davis jr. wordt geboren in 1925, in Harlem, de slechtste wijk van New York City. Hij is de zoon van een Afro-Amerikaanse vader en een Cubaans-Amerikaanse moeder. Zijn ouders scheiden als Sammy 3 jaar oud is. 

Danser

Dansen leert hij van zijn vader. Met Will Mastin en zijn vader vormt hij van jongs af aan tot de jaren zestig het Will Mastin danstrio. 

Zanger en acteur

Als zanger boekt Davis jr. na de Tweede Wereldoorlog succes met hitsingles als ‘Something's Gotta Give’, ‘Love Me or Leave Me’, ‘That Old Black Magic’ en ‘Too Close for Comfort’. Verder is hij als acteur tussen 1933 en 1989 in ruim 35 films te zien. 

Ongeluk

In 1954 verliest hij bij een auto-ongeluk zijn linkeroog. In 1956 staat hij voor het eerst op Broadway in de voorstelling Mr Wonderful. Eind jaren ’50 is hij mede-oprichter van de Rat Pack: een groepje beroemde entertainers die vaak samen optraden. Sammy Davis Jr. zit er samen met onder andere Frank Sinatra, Dean Martin en Peter Lawford in. 

Black and white

Sammy Davis jr. is een fel tegenstander van de rassensegregatie die in de Verenigde Staten nog strikt wordt toegepast in de jaren ’60. Hij wil alleen optreden in gemengde zalen. Zijn vasthoudendheid hierin leidt ertoe dat in clubs in Miami Beach en Las Vegas integratie wordt doorgevoerd. 

Opschudding

Davis jr. veroorzaakt in 1960 veel opschudding, als hij trouwt met de blanke actrice May Britt. Gemengde huwelijken zijn dan nog in ruim dertig Amerikaanse staten verboden. Tien jaar later treedt hij opnieuw in het huwelijk met Altovise Gore. In 1990 overlijdt de notoire roker Sammy Davis Jr. aan de gevolgen van keelkanker.