NPO Radio 2 Top 2000

Metallica’s James Hetfield wilde Nothing Else Matters eigenlijk niet uitbrengen

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Metallica’s James Hetfield wilde Nothing Else Matters eigenlijk niet uitbrengen

Nothing Else Matters van Metallica is met nummer 9 een van de hoogste noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 in 2022. Maar als het aan leadzanger James Hetfield lag, was dit nummer nooit aan het licht gekomen.

Het is 1991 als de mannen van Amerikaanse metalband Metallica hun album, toepasselijk genaamd Metallica, uitbrengen. Het album staat ook wel bekend als The Black Album, gezien de hoes vrijwel geheel zwart is. Het album betekent hun commerciële doorbraak, en het is dan ook niet gek dat menig fan-favorieten afkomstig zijn van dit album. Zo trapt Enter Sandman het album af met een knal, volgt direct daarna Sad But True en vinden we verderop ook The Unforgiven. Ergens halverwege het album treffen we Nothing Else Matters: een nummer met een verhaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heimwee

Leadzanger James Hetfield schrijft het nummer voor zichzelf. Op een dag hoort de band het nummer, en zijn ze zo enthousiast dat ze het nummer op hun album willen hebben. “Het is absoluut gestoord: dit was het nummer dat ik het minst Metallica vond, dat we het minst snel zouden spelen, het laatste nummer dat iemand echt zou willen horen”, vertelt Hetfield aan krant The Village Voice. “Het was een nummer voor mezelf in mijn kamer tijdens de tour, als ik heimwee had”, vervolgt hij. Hij werd uiteindelijk overgehaald om het nummer op het album te zetten, en het werd zelfs als single uitgebracht in 1992.

Muren kapotgeslagen

Oud-bassist van de band, Jason Newsted, ziet het nummer als een stormram die de muren die voor hen stonden, omver heeft gebeukt. Maar die mogelijkheid hadden ze, volgens Newsted, te danken aan de bands die hen voorgingen. “Kijk, AC/DC, Iron Maiden en Motörhead hebben voor ons de muren kapotgeslagen in de jaren 80, zodat wij naar binnen konden stappen en het stokje over konden nemen”, vertelt hij in een interview met Rock Antenne in 2021. “Als zij niet op z’n minst de weg een klein beetje vrij hadden gemaakt voor ons, waren we er niet gekomen. Dus laten we ze daar dankbaar voor zijn en die chronologie goed onthouden. Omdat zij het voor ons mogelijk hebben gemaakt, hebben wij het mogelijk gemaakt voor miljoenen anderen. Het is niet niks.”

Classic tracks

Bart Arens maakt in 2019 een Classic Tracks aflevering over Nothing Else Matters, waarin hij onder andere de vergelijking trekt met Daar In Het Kleine Café Aan De Haven van Vader Abraham. Check de aflevering hier!

Metallica in de NPO Radio 2 Top 2000

Metallica staat in 2022 welgeteld 11 keer in de NPO Radio 2 Top 2000, met onder andere Enter Sandman op plek 42, Master Of Puppets op 29 en One op plek 22. Nothing Else Matters is hun hoogste notering op plek 9.

Vanaf 1 december kan je weer stemmen op de NPO Radio 2 Top 2000!

Ster advertentie
Ster advertentie