NPO Radio 2 Top 2000

De originele tekst van Maniac ging over een massamoordenaar

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De originele tekst van Maniac ging over een massamoordenaar

Michael Sembello scoorde in 1983 een hit met Maniac. Het nummer werd groot door de soundtrack van de dansfilm Flashdance, maar in eerste instantie ging Maniac over iets heel anders.

Sembello schreef het nummer samen met zijn collega Danny Matkosky, zonder wie het nummer niet had bestaan. Sembello vertelt: "Hij mompelde wat songteksten en zei: 'Ik ga een nummer schrijven over een massamoordenaar'." De oorspronkelijke tekst luidt dan ook: 'He's a maniac, that's for sure. He'll kill your cat and nail it to the door'. Matkosky stelde daarna voor om de gekste akkoorden achter elkaar te spelen en dat pakte goed uit. Zijn collega's waren onder de indruk.

Flashdance

Sembello en Matkosky namen het hele nummer niet zo serieus tot producer Phil Ramone zijn interesse toont. Hij hoort Maniac met de dansfilm Flashdance in zijn achterhoofd en ziet meteen een connectie. Sembello vertelt het na: "Hij zei: 'Dat is perfect, maak het gewoon over de passie voor dansen en dat meisje. Laat die moordenaar maar weg.'" En zo gezegd, zo gedaan, maar Sembello en zijn collega's waren niet weggeblazen toen ze de eerste versie van de film voorgeschoteld kregen. De verhaallijn was hen te onrealistisch. "Een danseres, die lasser is in Pennsylvania, wil een echte danseres worden”, zegt Sembello wat lacherig. "Gewoon het idee alleen al. Dat gaat niet werken." De muziekkeuze van Phil Ramone en de bijdrage van Giorgio Moroder tilde de film wat hem betreft toch naar een hoger niveau. "Door die jongens waren de film en de muziek voor het eerst gelijkwaardig."

Benieuwd waarom we na Maniac niks meer van Michael Sembello hoorden? Je hoort het in de onderstaande aflevering van Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie