NPO Radio 2 Top 2000

Hoe Booker T. & The M.G.'s platenlabel Stax Records naar grote hoogtes bracht

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe Booker T. & The M.G.'s platenlabel Stax Records naar grote hoogtes bracht

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertellen de leden van Stax Records' huisband Booker T. & The M.G.'s over hun successen met het label. De band werkte onder andere samen met Otis Redding.

Het werk van Booker T. & The M.G.'s bij Stax Records had veel weg van een normale kantoorbaan, vertellen muzikanten Booker T. Jones, Steve Cropper en Donald 'Duck' Dunn. Iedere dag van 11.00 tot 18.00 uur werkten ze op een kantoortje in Memphis aan nieuwe muziek. Hun tekstschrijvers gingen ’s nachts aan de slag met nieuwe teksten, het was hierdoor iedere dag weer een verrassing waarmee ze die dag aan de slag konden.

Uniek geluid

De blues, jazz en rock-‘n-roll-sound die de mannen produceerden was destijds nog niet zo groot. "We hadden het geluk dat we trendsetters waren in een genre, we waren best uniek", vertelt toetsenist Bookert T. Jones. "We namen een ruwe versie van een nummer met alleen nog maar zang, gitaar en piano. Hier voegen wij dan de rest zoals strijkers, ritme en tempowisselingen aan toe."

Otis Redding

Een van de nummers uit de koker van Stax Records is I Can’t Turn You Loose van Otis Redding. “Otis kwam naar me toe met een fantastisch idee”, vertelt gitarist en producer Steve Cropper. “Het nummer is uiteindelijk opgenomen in 10 minuten, je hoort ook dat hij niet eens de hele tekst kende, maar het swingde zo dat we het toch uitbrachten”. Dit was een goed besluit, het nummer van Otis Redding werd uiteindelijk een grote hit.

Bekijk hieronder de hele aflevering van Top 2000 a gogo over Stax Records.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie