Artiest

Otis Redding

  1. Artiestenchevron right
  2. Otis Redding
Otis Redding was een Amerikaanse soulzanger, die vlak voor zijn internationale doorbraak overleed. Zijn liedjes (Sittin’ On) The Dock Of The Bay en I’ve Got Dreams To Remember zijn in het jaar na zijn dood postume hits. Decennia later is hij nog steeds een invloedrijke soulartiest.

Biografie

Otis Ray Redding, Jr. wordt op 3 september 1941 geboren in Dawson, Georgia, in het zuiden van de VS. Hij is amper twintig jaar oud wanneer in 1961 zijn eerste single Fat Gal verschijnt bij het plaatselijke Confederate Records. Dat label wordt een jaar later alweer opgedoekt, maar het is de start van een veelbelovende carrière voor de jonge Redding. Vanaf 1962 maakt hij een reeks singles voor Volt Records, onderdeel van de veel grotere platenfirma Stax. Hier neemt hij soulkrakers als Mr. Pitiful en Pain In My Heart op.

Soulklassiekers

Zijn talent ontgaat het soul minnende publiek in de VS niet en ook The Rolling Stones zijn fan. De Britse rockers uiten hun waardering voor Redding door vroeg in hun loopbaan Pain In My Heart te coveren. Op zijn beurt neemt Redding (I Can’t Get No) Satisfaction op. Midden jaren zestig maakt Otis Redding opnames die later soulklassiekers zullen blijken, waaronder Try A Little Tenderness, Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song), I Can’t Turn Loose en Respect, dat later een grote hit is voor Aretha Franklin. Het Nederlandse publiek merkt hem pas in 1967 op, wanneer hij het duet Tramp opneemt met Carla Thomas, alias The Queen Of Memphis Soul. De single is een top 20-hit in Nederland die zomer. Arthur Conley heeft dat jaar een hit met het door Redding geschreven Sweet Soul Music.

Vliegtuigongeluk

Vroeg in december 1967 is Redding in de studio bezig met de opnames van het nieuwe liedje (Sittin’ On) The Dock Of The Bay. Het nummer is nog niet af wanneer hij de studio verlaat. Hij komt te overlijden op 10 december 1967 bij een vliegtuigongeluk nabij Madison, Wisconsin. Hij is dan pas 26 jaar. (Sittin’ On) The Dock Of The Bay wordt na zijn dood afgemaakt en op single uitgebracht. Het staat op nummer 1 in de VS en is een internationale hit. In Nederland bereikt het in het voorjaar van 1968 de vierde plek. Datzelfde jaar staan nog vier andere singles van Otis Redding in de Nederlandse hitparades: The Happy Song (Dum-Dum), Amen en I’ve Got Dreams To Remember.

Covers

Door de jaren heen gaan er talloze andere artiesten met nummers van Otis Redding aan de haal en zijn er soms succesvoller mee dan de zanger zelf. Zo is het nummer Respect in diverse uitvoeringen een hit, onder anderen voor Aretha Franklin en Adeva. Hard To Handle is in 1990 een hit voor funkrockband The Black Crowes. Het origineel van Try A Little Tenderness was weliswaar niet van het soulicoon (de eerste opname is van Ray Noble Orchestra uit 1931), maar Reddings versie is wel de bekendste. De klassieker wordt in 2011 gesampled in het nummer Otis van rappers Jay-Z en Kanye West. Deze single bezorgt Otis Redding 44 jaar na zijn dood wederom een hit.