NPO Radio 2 Top 2000

Donna Summer breekt nieuw tijdperk aan met I Feel Love

foto: YouTube screenshot
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Donna Summer breekt nieuw tijdperk aan met I Feel Love

In 1977 brengt Donna Summer de discohit I Feel Love uit. Desiree vertelt in DagNacht waarom het nummer het begin is van het elektronische discotijdperk.

I Feel Love is de eerste discohit die volledig vervaardigd is met een synthesizer. Wanneer muziekproducer Brian Eno het nummer voor het eerst hoort, zegt hij: "Ik heb het geluid van de toekomst gehoord!" Het elektronisch geladen nummer wordt een grote internationale hit en is van grote invloed op de ontwikkeling van elektronische muziek.

Ongelukje

De beat van I Feel Love is per ongeluk gemaakt. Giorgio Moroder, die de plaat produceert, onthulde jaren na dato dat de technicus per ongeluk de snelheid van het nummer had aangepast. Dit ongelukje resulteert in een dansbare discoplaat.

Donna Summer is niet meteen overtuigd dat het een hit kan worden, maar ze geeft het nummer het voordeel van de twijfel. Summers ongelijk wordt bewezen wanneer I Feel Love een groot succes wordt.

Benieuwd hoe de originele versie van I Feel Love klinkt? Luister het fragment hieronder:

Te sensueel

Niet elk radiostation wil het nummer draaien. Sommige stations vonden het nummer te sensueel. "De tekst maakt er geen geheim van dat het gaat over seksueel verlangen", schrijft de Duitse journalist Tilman Baumgärtel over het nummer. I Feel Love voelt zwoel aan en scoort ook goed in de gayscene. Een reden voor sommige stations om het nummer te controversieel te vinden en dus te vermijden in de ether.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Donna Summer in de NPO Radio 2 Top 2000

Donna Summer staat drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000 van 2021. I Feel Love is met plek 554 haar hoogste notering in de lijst.

DagNacht

Je hoort Desiree van der Heiden iedere werkdag met DagNacht tussen 03.00 en 06.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie