Artiest

Donna Summer

  1. Artiestenchevron right
  2. Donna Summer

Donna Summer was een Amerikaanse zangeres, die in de de jaren zeventig de bijnaam The Queen Of Disco verwerft. Ze scoort in Nederland meer dan 25 hits. Haar invloedrijkste en meest succesvolle single is het toonaangevende I Feel Love, dat in 1977 op nummer 1 staat.

Biografie

Donna Summer wordt op 31 december 1948 geboren als LaDonna Adrian Gaines in Boston, Massachusetts. Op negentienjarige leeftijd doet ze auditie voor de Broadway-musical Hair, maar keert huiswaarts met een afwijzing. Een musicalproducent die de voorstelling naar München wil halen, ziet in Gaines wel een geschikte zangeres en nodigt haar uit om mee te spelen in de Duitse opvoering. Ze zingt in 1968 mee op het castalbum van Haare. Haar uitvoering van Aquarius, vertaald als Wassermann, verschijnt zelfs op single in Duitsland. Een jaar later brengt ze in Duitsland de single If You Walkin’ Alone uit, dat ze schrijft met de Oostenrijkse producer Hans Hammerschmid, tevens de schrijver van Udo Jürgens zijn winnende songfestivallied Merci Chérie. Ze vertolkt het nummer in 1969 op de Duitse tv.

Giorgio Moroder

Gaines leert in München de Oostenrijkse acteur Helmut Sommer kennen, met wie ze een relatie krijgt. De twee trouwen en krijgen een dochtertje genaamd Mimi. Samen met haar geliefde is ze te zien in de Duitse opvoering van de musical Godspell en ze brengt onder haar eigen naam nog de single Sally Go Round The Roses uit. Daarna verandert ze haar artiestennaam naar Donna Summer en blijft die naam aanhouden nadat haar huwelijk met Sommer op de klippen loopt. Ze ontmoet producer Giorgo Moroder, met wie ze in 1974 het album Lady Of The Night opneemt. De eerste single is The Hostage, dat meteen een enorme hit wordt in Nederland. Het nummer bereikt de tweede plek, onder de discohit Rock Your Baby van George McCrae. Opvolger Lady Of The Night staat begint 1975 op de vierde plek.

I Feel Love

Met Moroder als vaste songwriter en producer scoort Donna Summer tussen 1974 en 1980 aan de lopende band hits, waaronder Love To Love You Baby, Let’s Dance, On The Radio, Hot Stuff, MacArthur Park, Bad Girls en de Barry Manilow-cover Could It Be Magic. Op de Nederlandse tv is ze met enige regelmaat in AVRO’s TopPop te zien. Haar bezoek aan Sjef van Oekels Discohoek is memorabel. De revolutionaire single I Feel Love staat in september 1977 twee weken op nummer 1 in Nederland. Het is de eerste productie die volledig is opgebouwd uit elektronische instrumenten. Dit vindt tien jaar later en masse navolging met de opkomst van de housemuziek. In de VS zingen Donna Summer en Barbra Streisand No More Tears (Enough Is Enough) naar de eerste plek.

Quincy Jones

Na een onvoorstelbare reeks wereldhits begint Donna Summer divagedrag te vertonen en komt geregeld te laat in de studio van Mororder. Het voor 1981 geplande album I’m A Rainbow blijft op de plank liggen en de samenwerking met Moroder bloedt dood. Na een jaartje zonder hits brengt ze in 1982 Love Is In Control (Finger On The Trigger) uit. Het is de eerste single van de door Quincy Jones geproduceerde elpee Donna Summer, waarop ook de hits State Of Independence en en The Woman In Me te vinden zijn. Quincy Jones laat een groot deel van hetzelfde personeel aanrukken met wie hij op dat moment het Michael Jackson-album Thriller maakt, waaronder diverse leden van Toto. In het koor van de Jon & Vangelis-cover State Of Independence zijn onder anderen Stevie Wonder, Lionel Richie, Kenny Loggins, Michael McDonald, Dionne Warwick en James Ingram te horen. Het is Summers meest succesvolle album en bereikt in Nederland de vierde plek.

Laatste top 10-hit

Ze werkt in 1983 met producer Michael Omartian aan haar volgende album She Works Hard For The Money. Alleen het titelnummer wordt een hit. Opvolger Cat Without Claws, wederom met Omartian aan het roer, verschijnt in 1984, met enkel There Goes My Baby als bescheiden hitje. Harold Faltermeyer zit in 1987 achter de knoppen bij het album All Systems Go. In de hitlijsten wordt het duidelijk dat Donna Summer zich moeilijk staande weet te houden tussen jongere collega’s als Whitney Houston, Paula Abdul, Janet Jackson en Jaki Graham. Ze vindt het Britse productieteam Stock-Aitken-Waterman bereid om de liedjes van haar volgende album Another Place And Time te schrijven en produceren. Dit levert in 1989 haar laatste top 10-hit op met This Time I Know It’s For Real.

In den Heere

Terwijl de carrière van Donna Summer zich eind jaren tachtig al op een wankel punt bevindt, jaagt ze een groot deel van haar fanbase in het harnas wanneer ze beweert dat AIDS ‘een straf van God’ zou zijn. Ze heeft spijt van haar vroegere status als sekssymbool en bekeert zich tot het christendom. Dit sijpelt door op enkele liedjes van haar album Mistaken Identity uit 1991. De plaat flopt, evenals haar kerst-cd uit 1994. Het album I’m A Rainbow, dat al in 1981 had moeten uitkomen, verschijnt na vijftien jaar alsnog, zij het zonder succes. Summers laatste hit in Nederland is een remix van I Feel Love door Rollo en Sister Bliss van de Britse dance-act Faithless. Ze brengt haar laatste studioalbum Crayons in 2008 uit. Donna Summer overlijdt op 17 mei 2012 op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.