NPO Radio 2 Top 2000

Niemand In De Stad van De Dijk krijgt met de jaren meer betekenis

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Niemand In De Stad van De Dijk krijgt met de jaren meer betekenis

Huub van der Lubbe vertelt in deze Top 2000 a gogo over de eenzaamheid die schuilt achter Niemand In De Stad van De Dijk. Met dit nummer eert en herinnert de zanger zijn overleden dierbaren.

De '80s zijn geen vrolijke jaren voor Huub; hij verliest zijn moeder en een vriendin van een goede vriend overlijdt. "Dat waren de eerste momenten dat ik dacht: ik heb me in m'n eigen onsterfelijkheid vergist. Dat overkomt mij en de mijnen niet." De gedachtes die rondzwerven in zijn hoofd, schrijft hij op. "Ik vond wel dat de jongens moesten weten waar ik dan met m'n hoofd zat." De tekst van Niemand In De Stad is volgens Huub niet bedoeld als liedje en zonder refrein ziet hij er verder ook geen potentie in.

Toch wil gitarist Nico Arzbach het een poging geven en op het refrein wordt wel wat bedacht. "Hij had gewoon de titel genomen Niemand In De Stad en als je dat vier keer achter elkaar zingt heb je het refrein", herinnert Van der Lubbe zich.

Quote

Het is een van onze meest iconische nummers geworden

Huub van der Lubbe

'Dat Nel nog steeds iemand is'

Je hoort verschillende namen in het nummer van mensen die er niet meer zijn, waaronder Nel. Ze is nog maar 18 en overlijdt aan een hersentumor. Voor Huub is ze de eerste binnen zijn kennissenkring die hij verliest. "We waren dik bevriend", vertelt de zanger, "Maar ik heb d'r niet meer durven zien. Dat neem ik mezelf nog steeds kwalijk." Later komt Huub een nichtje van Nel tegen: "Ze bedankte me voor dat liedje. Dat ze daar toch nog in bestaat, dat Nel nog steeds iemand is."

In herinnering

Inmiddels zijn er meer mensen waar Van der Lubbe aan denkt tijdens het zingen van Niemand In De Stad, waaronder zijn vader en zijn broer. Voor de zanger is dit nummer een manier om deze mensen te eren en ze te blijven herinneren. "Ik heb het gevoel dat ik de mensen die ik noem daarmee recht doe. Ze zijn weliswaar dood, maar voor mij nog niet. Ik denk op z'n minst aan ze als ik het zing en dat is goed."

Benieuwd over wie het nummer nog meer gaat? Kijk dan hieronder de hele Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Dijk in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat De Dijk in totaal met 15 nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. Niemand In De Stad is het hoogst genoteerde nummer en staat op plek 179.

Ster advertentie
Ster advertentie