NPO Radio 2 Top 2000

The Rolling Stones live met Gimme Shelter in Paradiso

foto: screenshot YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Rolling Stones live met Gimme Shelter in Paradiso

In 1994 besloten The Rolling Stones op eigen initiatief kleinere zalen aan te doen om hun nummers akoestisch te laten horen. Ook Paradiso in Amsterdam kwam aan de beurt.

The Rolling Stones zouden op 26 en 27 mei 1995 optreden in Paradiso Amsterdam. In het tijdperk van MTV Unplugged besloten namelijk ook The Stones akoestische nummers van hun eigen nummers te gaan spelen. Niet onder de naam van MTV, maar voor hun eigen livealbum Stripped. De band kiest bewust voor kleine en intieme zalen. In Nederland werd dit Paradiso.

Stones-proof

Tot twee weken voor het concert was de locatie nog geheim. Op dat moment waren al wel geheime verbouwingen gaande in Paradiso om de hele zaal Stones-proof te maken. De hele zaal werd van opnameapparatuur voorzien en zelfs een tweede balkon was in aanbouw. Het concert leefde in heel Amsterdam. Door de winst van Ajax van de Champions League hing er al een feeststemming in de hoofdstad. Zo zei Mick Jagger tegen het publiek: "We hebben een geweldige week in Amsterdam gehad. We hebben het voetbal gezien en zijn blij dat jullie hebben gewonnen. Stel je voor dat je niet had gewonnen, eh?”

Volksverhuizing

Er waren maar 900 mensen aanwezig bij het concert en tickets waren moeilijk te krijgen. Het was namelijk niet bekend waar de kaarten verkocht werden. De meeste mensen stonden te wachten bij Paradiso, tot vlak voor de kaartverkoop bekend werd gemaakt dat de kaarten te koop waren bij de Melkweg. Het gevolg: een enorme volksverhuizing. Een opvallende fan in het publiek was Willem-Alexander, één van de gelukkigen die een kaartje had weten te bemachtigen.

Museumplein

Ondanks de weinige kaarten, kon toch een groot deel van Amsterdam meeleven met het concert. Teleurgestelde fans konden namelijk via een groot scherm op Museumplein meeleven. Na het concert stond het rond Paradiso helemaal vast. Niet door mensen die voor The Rolling Stones kwamen, maar juist door journalisten die bezoekers wilden interviewen die erbij waren.

Stond je buiten te wachten en wil je tóch nog een beetje bij het echte concert zijn? Bekijk dan hier Gimme Shelter live in Paradiso:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie