NPO Radio 2 Top 2000

Hoe Fix You van Coldplay ontstond

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe Fix You van Coldplay ontstond

In juni 2005 brengt Coldplay hun derde album X&Y uit. Het meest bijzondere nummer van het album is zonder twijfel Fix You.

Zanger Chris Martin schrijft Fix You als troost voor zijn toenmalige vrouw Gwyneth Paltrow, nadat haar vader, Bruce Paltrow, in 2002 sterft. "Ze kwam in tranen terug uit het ziekenhuis. Ik begon te huilen en bleef haar vragen: 'Wat kan ik voor je doen? Vertel me hoe ik kan helpen?'.

Ze keek naar mij en zei: 'Houd me vast, want jij bent de enige die mij kan maken. Fixen", herinnert Martin zich het bewuste tragische moment. Voor de uiteindelijke totstandkoming van het nummer helpen alle vier de bandleden mee. Voor Gwyneths moeder Blythe Danner is het nummer natuurlijk bijzonder. ''Ik huil elke keer als ik het hoor", vertelt ze later in een interview met Britse krant Daily Mail.

Keyboard van schoonvader

Tijdens het schrijven van Fix You wordt Chris Martin geïnspireerd door de Britse band Muse, die voor het nummer Megalomania gebruikmaakt van een kerkorgel. Martin wil dit geluid graag namaken, maar helaas weet hij geen geschikt kerkorgel te vinden. Gelukkig kan een speciaal iemand hem helpen: zijn schoonvader.

Aan het Amerikaanse dagblad USA Today legt Martin later uit: "Mijn schoonvader kocht een bijzonder keyboard vlak voordat hij stierf. Niemand had het ooit aangesloten. Ik sloot het aan en er kwam een ongelofelijk geluid uit. Ik had nog nooit zoiets gehoord. Alle nummers stroomden uit dit ene geluid. Iets moet je inspireren en iets anders neemt het dan van je over. Het klinkt een beetje vaag." Naast Megalomania van Muse haalt de band ook veel inspiratie uit het nummer Grace Under Pressure van Elbow.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het einde aan de twijfels

Fix You komt op het juiste moment. Tijdens het schrijven van het nummer gaat het namelijk niet goed met Coldplay. Het schrijven lukt niet, de bandleden zijn het vaak met elkaar oneens en de sfeer is kil. In de documentaire A Head Full Of Dreams zie je hoe de band moeite heeft met de opnames van het album X&Y, maar ook dat het toeren zijn tol begint te eisen. Op de beelden is te zien hoe Chris Martin tijdens een concert boos in de backstage rondloopt en een technische man terechtwijst om vervolgens aan te geven dat 'het nog maar 32 concerten duurt voor Coldplay voorbij is'.

Gelukkig komt dit moment er nooit. Fix You is het nummer waar Chris Martin het meest trots op is. "Omdat het zo onwaarschijnlijk is dat het nummer uit die periode zou zijn gekomen. De rest van het album X&Y vind ik leuk, maar ik vind het niet geweldig", legt hij in 2011 uit in Mojo Magazine. Fix You heeft voor Martin als vanzelfsprekend iets bijzonders. "Het is de beste, omdat het ons bijna eigenhandig door een heel moeilijke twee jaar heen heeft geleid. Je zou kunnen zeggen dat het te zacht is of wat dan ook, maar... het doet precies wat het zegt. Zelfs wanneer ik het zing. Tegen de tijd dat het einde komt van het nummer denk ik nog steeds: 'Ik vind het leuk'."

Fix You is het enige nummer van Coldplay waarin alle vier de bandleden tegelijk zingen. De track staat op Coldplays derde plaat X&Y uit 2005.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fix You in de NPO Radio 2 Top 2000

Fix You stond in 2020 op plek 8 in de NPO Radio 2 Top 2000. Het is de hoogste notering voor Coldplay, dat in totaal met 22 tracks in de lijst staat.


Ster advertentie
Ster advertentie