Top 2000

Chris Martin in Madurodam: Coldplays 'onbekende' videoclip van Viva La Vida

foto: Youtube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Chris Martin in Madurodam: Coldplays 'onbekende' videoclip van Viva La Vida

Hiep, hiep, hoera. Coldplay-zanger Chris Martin mag vandaag 46 kaarsjes uitblazen. Een mooi moment om terug te blikken op een van zijn grootste hits: Viva la Vida.

Na een sabbatical in 2007, is Coldplay in 2008 terug met nieuwe muziek. De band geeft in mei van dat jaar een voorproefje van het nieuwe album met hun single Violet Hill. Die wordt goed ontvangen en het album Viva La Vida Or Death And All His Friends staat in juni meteen bovenaan de lijsten. In totaal staat de plaat 9 weken op nummer 1, een record voor Coldplay.

'I used to rule the world'

Chris Martin schrijft de titeltrack van het gelijknamige album op een slaapdronken woensdagnacht rond 03.45 uur. De zanger heeft wat slaappillen ingenomen en terwijl zijn ogen dichtvallen, zitten ineens de woorden "I used to rule the world" in zijn hoofd. Hij voelt dat deze ingeving wel eens zou kunnen leiden tot een grote hit. En dus komt er van zijn nachtrust weinig terecht, maar wordt er in de vroege ochtenduren wél een moderne klassieker geboren.

Voor Viva La Vida laat Martin zich inspireren door een schilderij van Frida Kahlo. En ook op de albumhoes is een schilderij te zien: De Vrijheid leidt het volk van de Franse schilder Eugène Delacroix. Een vervormde versie van het schilderij dient ook als de achtergrond van de officiële videoclip van het nummer.

De duinen in

Maar de zanger neemt naast deze bekende clip ook een tweede video op met niemand minder dan Anton Corbijn. Het toneel voor de opnames? Haagse locaties als Madurodam, het Binnenhof en het strand. De tweede clip is een ode aan Corbijns eerdere video van Depeche Mode's Enjoy the Silence. Martin zwerft in deze versie als de koning uit zijn songtekst door Den Haag met het schilderij van Delacroix onder zijn arm tot hij bij de duinen komt. Daar hangt hij het schilderij op en terwijl hij zich omdraait, komen zijn bandleden hem tegemoet lopen. Op die manier wordt er bruggetje gemaakt naar de clip van Violet Hill, die begint met een shot van de bandleden op een heuvel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coldplay in de NPO Radio 2 Top 2000

Coldplay is in 2022 maar liefst 24 keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Het populairste nummer is Fix You, dat op de vijfde plek staat.

Ster advertentie
Ster advertentie