Stavermans Disco
KRO-NCRV

Jessie Ware herontdekt zichzelf met Free Yourself

foto: Instagram Jessie Warefoto: Instagram Jessie Ware
  1. Nieuwschevron right
  2. Jessie Ware herontdekt zichzelf met Free Yourself

Na meer dan tien jaar heeft Jessie Ware ervoor gekozen om haar muziek radicaal om te gooien. Met Free Yourself slaat ze een nieuwe weg in: een weg vol discopop anthems waar niemand genoeg van kan krijgen.

Free Yourself

Op haar Instagram is Jessie Ware niet klein te krijgen, onder elke post laat ze merken hoe blij en trots ze op haar nieuwe track is. En dat mag ook wel met een nummer dat zo afwijkt van haar normale stijl. Waar ze hiervoor bekend stond om haar meer soulful pop/electronische muziek met zware R&B invloeden, is deze nieuwe track op en top disco.

Het komt dan misschien ook niet als een verrassing dat de titel van deze plaat niet geheel per ongeluk is gekozen. Met dit nieuwe nummer slaat Jessie een nieuwe weg in: eentje met meer artistieke vrijheid, goede discotracks en vrolijke gevoelens. Jessie zegt dan ook: "Ik heb me nog nooit zo vrij gevoeld in mijn muziek". En dat is ook te horen en te zien, hieronder zie je bijvoorbeeld een (niet erg ingetogen) voorproefje dat ze op het Britse festival Glastonbury gaf eerder dit jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Disco-koning

De afgelopen jaren lijkt het alsof het discolandschap wordt gedomineerd door Calvin Harris. Met zijn zomerse, dansbare productie creëert hij met elk nummer een dansvloer kraker. Nu is deze Jessie Ware track niet door de Schot geproduceerd, maar wel door zijn zuiderbuur Stuart Price. Beide begonnen rond dezelfde tijd hun carrière in het discogenre. Maar ja, Calvin Harris kent iedereen wel, wie is Stuart Price precies?

Quote

Ik heb nog nooit zo veel berichten ontvangen van mensen die blij zijn dat ik met Stuart samenwerk. Ik kan bevestigen dat hij nog steeds van disco houdt.

Jessie Ware

Mogelijk komt Stuarts naam je niet heel bekend voor, maar je zult zeker wel bekend zijn met zijn werk. In 2005 brak hij door als producer voor hij Madonna's album Confessions on a Dance Floor. Hierna heeft hij nog samengewerkt met artisten als Kylie Minogue, The Killers en de Pet Shop Boys.

Hij is naast producer ook (onder een horde artiestennamen) dj die veel remixes maakt voor artiesten. Zijn muziek legt vaak de nadruk op de zang: in zijn eigen producties speelt hij veel met de textuur van de zang. Het is dan ook niet gek als de muziek opeens vervormt of fade om vervolgens weer helemaal naar de voorgrond te worden gebracht. Als hij een nummer remixt dan zorgt hij er vaker voor dat de zang intact blijft terwijl hij helemaal losgaat met de muziek.

En de nadruk op de zang is ook in Free Yourself te horen. Jessies stem krijgt de ruimte om te bestaan en om de ruimte te vullen. In combinatie met de geweldige disco-begeleiding staat het nummer als een huis en verdient het zeker een plekje in de Stavermans Disco playlist, en in die van jou.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stavermans Disco

Elke week hoor je op vrijdag tussen 20:00 en 22:00 uur Stavermans Disco op NPO Radio 2. Gijs Staverman neemt je hier wekelijks mee door moderne, klassieke en geweldig goede disco.

Ster advertentie
Ster advertentie