Podcast
KRO-NCRV

Waarom duurt het zo lang voordat nieuwe albums op vinyl verschijnen?

foto: Emma Pot/KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom duurt het zo lang voordat nieuwe albums op vinyl verschijnen?

In een nieuwe KRO-NCRV-podcastaflevering van ‘Over de Toeren’ bespreken Wouter en Esther een van de grootste frustraties van vinylliefhebbers. Want waarom duurt het zo lang voordat een nieuw album op vinyl verschijnt?

Eind jaren tachtig stortte de vinylsales volledig in door de opkomst van de CD. Fabrieken sloten in moordend tempo hun deuren; er was immers geen brood meer mee te verdienen. Enkele bleven bestaan, voor de liefhebber. Vetpot was het allesbehalve voor de fabrieken, maar de meeste verdienden net genoeg om hun hoof boven water te houden.

Vinyl Revival

Toen de verkoop van vinyl een aantal jaar geleden opstond uit de dood, groeide de vraag naar platen met de dag. Steeds meer artiesten brachten hun nieuwe album op vinyl uit, maar de fabrieken bleven dicht. Dat is niet gek, want het starten van een nieuwe fabriek is makkelijker gezegd dan gedaan door het gebrek aan goede apparatuur.

#2 Dit is waarom het zolang duurt voordat nieuwe albums op vinyl verschijnen - Vinyl Vrijdag

Wachttijd


In Haarlem staat een van de grootste vinylfabrieken ter wereld. De vraag naar platen is inmiddels zo groot dat de machines het niet meer aankunnen. Het leveren van een plaat duurt momenteel gemiddeld wel zes tot acht maanden.

“Die fabriek bestaat al sinds 1958. Dit jaar gaan ze flink uitbreiden waardoor hun productieproces verdubbelt. Dat betekent dat ze 25 miljoen(!) platen per jaar kunnen gaan maken. Die machines zijn moeilijk te verkrijgen, maar om aan de vraag te kunnen blijven voldoen hebben ze bijna geen keus. De machines voor deze uitbreiding zijn allemaal vanuit Zweden geïmporteerd”, vertelt Esther.

In de YouTube-serie ‘Wouter over de Toeren’ bracht Wouter een bezoek aan de fabriek in Haarlem. Benieuwd hoe dat eruit zag? Bekijk de beelden hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over de Toeren

Over de Toeren van KRO-NCRV met Wouter van der Goes en Esther Vollebregt is iedere week te beluisteren via alle podcastapps en de website van NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie