Podcast
AVROTROS

Atze de Vrieze brengt een Weird Hit Wonder naar de honderdste Keiharde Pödcast

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Atze de Vrieze brengt een Weird Hit Wonder naar de honderdste Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast viert feest! Al honderd afleveringen lang zet de podcast met hart voor hard de beste rock en metal voor je op een rijtje. In de honderdste vertelt muziekjournalist Atze de Vrieze over The Lumberjack van Jackyl.

In deze honderdste aflevering is muziekjounalist Atze de Vrieze te gast. Binnenkort begint zijn podcast Weird Hit Wonder, waarin hij vrolijke verhalen vertelt over vreemde hits, aan een nieuw seizoen. Je kent ze wel, die liedjes die voor een glimlach zorgden of juist voor grote irritatie. Atze heeft The lumberjack van Jeckyl meegenomen, en dit is één van die nummers waarvan Suzanna en Mike een glimlach op het gezicht kregen.

Het allereerste verzoekje

Als in januari 2020 de eerste oproep wordt gedaan om verzoekjes in te dienen, komen er rond de 730 aanvragen binnen voor de te draaien tracks. Eén van de verzoeken is van Vincent Smook uit Lelystad. Hij vraagt The Day That Never Comes van Metallica aan en dat nummer wordt in de allereerste, toen nog Harde Bonanza, gedraaid. Suzanne Bosman en Mike Arntz bellen met Vincent over die eerste aanvraag en willen ook graag weten hoe het nu met zijn muzikale smaak is. Vincent kiest ervoor om Plagues of Babylon van Iced Earth erin te gooien.

Suzanne heeft een tip meegenomen, Patrick Walker 40 Watt Sun en Mike zijn allereerste singletje waarin hij de liefde voor gitaren begon te voelen.

Verder hoor je in deze aflevering muziek van Zeal & Ardor en All Them Witches.

Beluister de honderdste aflevering van De Keiharde Pödcast hieronder:

#6 - 100X Keiharde (S06) - De Keiharde Pödcast

Honderd keer Keiharde Pödcast

In 2020 vindt men bij NPO Radio 2 dat rock en metal veel te weinig aandacht krijgt op de Nederlandse radio. Deze groep luisteraars verdient een eigen plek waar ze deze muziek kunnen horen en men zich thuis voelt. Metalkenner Mike Arntz zorgt al honderd afleveringen voor deze veilige haven, in eerste instantie met Caroline Brouwer, en sinds maart 2021 met Suzanne Bosman.

Naast de verzoekplaten van luisteraars, die nog altijd het belangrijkste deel vormen, wordt er ook veel aandacht besteed aan de (Nederlandse) metalscene door middel van interviews, tips en nieuwe releases. Daarnaast verschijnt er iedere week op Spotify een Tip 30-lijst waarin elke week nieuwe verse keiharde releases staan. Het afgelopen jaren zijn artiesten zoals The Gathering, Arjen Lucassen (Ayreon/ Star One), Ad Vandenberg, Anneke van Giersbergen, Marcela Bovio, Charlotte Wessels, Patrick Mameli (Pestilence) en Martyr te gast geweest. Maar ook Colin H van Eeckhout (Amenra),Biff Byford (Saxon), Michael Amot (Arch Enemy, Ditmar Kumarberg (1914), Michael Kiske (Helloween), Esa Holopainen (Amorphis) en John Petrucci (Dream Theater) hadden de weg naar De Keiharde gevonden.

Suzanne Bosman en Mike Arntz hebben vooral ook ontdekt hoeveel talent er in Nederland loopt en nieuwe bands Dear Mother, Degenerate, The Last Element, Fluisteraars, Velveteen Rabbit en Dead Eyed Creek zijn door De Keiharde door een groter publiek ontdekt.

De meest memorabele afleveringen

Naast de gloednieuwe honderdste afleveringen doken Mike en Suzanne in de archieven en kozen ze hun vijf meest memorabele afleveringen uit. Beluister ze hieronder of in je favoriete podcastapp!

Op de koffie bij Arjen Lucassen (Ayreon/Star One)

Arjen Lucassen (Ayreon/Star One) vertelt open over de laatste periode dat hij in de band Vengeance zat. Wat er toen allemaal is gebeurd, was op een gegeven moment niet leuk meer en was voor Arjen de reden dat hij meer dan 20 jaar niet meer live heeft gespeeld.

#6 - Op de koffie bij Arjen Lucassen (Ayreon/ Star One) (S05) - De Keiharde Pödcast

Black metal en tekstuele diepgang van Terzij de Horde

Het componeren van een black metalsong met tekstuele diepgang is niet iets wat je zomaar even doet. Zanger en tekstschrijver Joost Vervoort van de Utrechtse band Terzij de Horde legt uit hoe het bij hen in zijn werk gaat. Het is een heel democratisch proces wat zijn tijd nodig heeft. Er is altijd wel iemand die het ergens niet mee eens is. Wij zijn blij dat we op deze manier werken, maar het is soms ook wel frustrerend.

#13 - Black metal en tekstuele diepgang van Terzij de Horde (S05) - De Keiharde Pödcast

Lesje grunten van Marcela Bovio en een moddervet liveoptreden van Dear Mother

Tijdens het NPO Podcastevent worden luisteraars getrakteerd op een speciale live-versie van De Keiharde Pödcast. Dear Mother, de band rond Merel Bechtold, David Pear en Joey Marin de Boer speelde vier heerlijke vette tracks van hun album Bulletproof. Na de show nog omhoog gekeken en even gecheckt, maar het dak zat er nog net op.

#23 - Lesje grunten van Marcela Bovio en een moddervet liveoptreden van Dear Mother (S05) - De Keiharde Pödcast

Martyr in De Keiharde Studio

Powermetalband Martyr uit Utrecht bestaat dit jaar 40 jaar en bracht op 24 februari het nieuwe album Planet Metalhead uit. De band, bestaande uit zanger Rop van Haren, gitaristen Rick Bouwman en Geoffrey Maas, bassist Vinnie Wassink en drummer Rick Valcon, brengen voor het eerst in zes jaar weer een nieuw studioalbum op de markt. Rop en Rick zijn naar Hilversum afgereisd en praten met Suzanne Bosman en Mike Arntz over de nieuwe plaat.

#7 - Martyr in De Keiharde Studio (S05) - De Keiharde Pödcast

Diepe zielenroerselen van Colin H. van Eeckhout (Amenra)

Op 27 juni 2021 wordt het nieuwe album De Doorn van de Belgische doom-metalband Amenra uitgebracht. De band is echt veel meer dan alleen maar dat etiket van doom-metal. Ze zijn eigenzinnig, de muziek is intens, de poëzie in de teksten gaan diep en achter het hele concept van zo'n nieuw album zit een gedachte.

#11 - Diepe zielenroerselen van Colin H. van Eeckhout (Amenra) (S03) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast.

Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en hopelijk binnenkort weer concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie