Podcast
VPRO

Weird Hit Wonder: Trafassi's Wasmasjien met kleine én grote wasjes

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Weird Hit Wonder: Trafassi's Wasmasjien met kleine én grote wasjes

De vrolijke serie Weird Hit Wonder beleeft zijn seizoensfinale met het allervrolijkste nummer van allemaal: de Surinaamse feestklassieker Wasmasjien van Trafassi.

Hij werd wereldberoemd in Nederland en Suriname met een liedje dat zo luchtig klonk als vers gewassen lakens aan de waslijn: Trafassi’s Wasmasjien bracht in 1985 niets dan vrolijkheid. Maar zelfs met het meest a-politieke liedjes denkbaar kon je in die tijd niet om de netelige politieke situatie in Suriname heen.

Suriname in zwaar weer

Het is dan misschien de seizoensfinale, maar Weird Hit Wonder zou Weird Hit Wonder niet zijn als zoveel spelplezier geen schaduwkant kende. "Deze onweerstaanbare zomerhit verscheen in een periode waarin het land Suriname in bijzonder zwaar weer verkeerde", zegt podcastmaker Atze de Vrieze. "Een paar jaar eerder was Suriname onafhankelijk geworden, en net als veel Surinamers had ook Trafassi de oversteek gemaakt naar Nederland. Een paar jaar daarna belandde het land in de greep van militair leider Desi Bouterse en van de Decembermoorden."

Dat er meer in de allerlaatste Weird Hit Wonder van dit seizoen. Je hoorde eerder al verhalen over onder meer Busje Komt Zo, Holiday Rap en een doldwaze special over ringtones. Je vindt Weird Hit Wonder op alle podcastplatforms.

#17 - Trafassi - Wasmasjien - Weird Hit Wonder

Weird Hit Wonder

VPRO 3voor12 en NPO Radio 2 brengen met de podcast Weird Hit Wonder een ode aan merkwaardige hits. Aan liedjes die raar zijn, of waarvan het raar is dat het überhaupt hits waren. Liedjes die je nu niet zo snel meer op zal zetten, maar die ooit onwaarschijnlijk populair waren. In de podcast vertelt muziekjournalist Atze de Vrieze (3voor12) de vrolijke verhalen achter bijzondere hits.

Ster advertentie
Ster advertentie