Podcast
VPRO

Weird Hit Wonder: een ode aan de bizarre buitenbeentjes

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Weird Hit Wonder: een ode aan de bizarre buitenbeentjes

De vrolijke muzikale verhalen van Weird Hit Wonder zijn terug. Podcastmaker Atze de Vrieze dook opnieuw de archieven in op zoek naar wonderhits en buitenbeentjes.

Het fenomeen one hit wonder ken je. De popgeschiedenis is bezaaid met artiesten die één keer het geluk aan hun zijde hadden, één bliksemschicht van inspiratie die leidde tot de perfecte song. Twee jaar geleden introduceerde Atze de Vrieze een variant op die overbekende term: weird hit wonder, de vreemde liedjes die er af en toe tussendoor glippen.

"Gekke liedjes die afwijken van de rest, ik heb er een zwak voor", zegt De Vrieze. "En misschien nog wel het meest als de tijd erover heen gegaan is. Vaak zijn weird hit wonders op het moment zelf stomvervelend, maar twintig jaar later kun je jezelf toch zomaar betrappen op nostalgische gevoelens naar Het Busje Komt Zo of zelfs Crazy Frog."

Anti-muziek

Dat laatste betwijfelen we, maar misschien kan de tweede aflevering van het nieuwe seizoen daar verandering in brengen. Die zoomt in op die golf van anti-muziek die begin deze eeuw de hitlijsten overspoelde. Met schreeuwerige reclames probeerden bedrijven als Jamba onze nieuwe verslaving aan de mobiele telefoon te voeden. En gek genoeg konden we een paar jaar lang geen genoeg krijgen van de wansmaak die daarbij hoorde.

Quote

Mijn hoogste doel is verhalen te vertellen die je ook boeien als je de muziek niet aan kunt horen

Atze de Vrieze

Schreeuwerig is ook de vierde aflevering, een special over Apres-Ski muziek, ook al zo’n wonderlijk fenomeen uit de jaren nul. "Waar komt toch die onbedwingbare neiging vandaan om eens in de zoveel tijd iets heel plats of lelijks uit te laten groeien tot nummer 1-hit? Daar hoop ik achter te komen door achter het gordijn te kijken. Mijn hoogste doel is verhalen te vertellen die je ook boeien als je de muziek niet aan kunt horen", vervolgt De Vrieze.

Maar weird hit wonder bevat niet alleen maar lelijkheid. Neem The Holiday Rap, een charmante hiphoptrack uit 1986, een blend van Madonna en Cliff Richard die heel Europa veroverde. Of Wasmasjien, de zorgeloze Surinaamse klassieker die uitkwam in een buitengewoon gespannen politiek tijdperk. "En ook voor Het Busje Komt Zo van Höllenboer heb ik stiekem een zwak", zegt Atze de Vrieze. "Een doodsimpel liedje, geschreven als tussendoortje op een congres voor verslavingsdeskundigen, dat totaal uit zijn context gehaald werd en in het schnabbelcircuit belandde. Een charmant verhaal dus, met een glansrijke bijrol voor de meest legendarische taxi-chauffeur van Salland."

Nieuw Seizoen

De komende weken hoor je hoe De Vrieze in een nieuwe reeks in geschiedenis van deze muzikale buitenbeentjes duikt. De eerste twee afleveringen, waarin ringtones en The Holiday Rap centraal staan, zijn nu al te beluisteren. Check ze hieronder of in je favoriete podcastapp!

#12 - MC Miker G & DJ Sven - Holiday Rap - Weird Hit Wonder

#13 - Ringtones / Crazy Frog - Weird Hit Wonder

Weird Hit Wonder

VPRO 3voor12 en NPO Radio 2 brengen met de podcast Weird Hit Wonder een ode aan merkwaardige hits. Aan liedjes die raar zijn, of waarvan het raar is dat het überhaupt hits waren. Liedjes die je nu niet zo snel meer op zal zetten, maar die ooit onwaarschijnlijk populair waren. In de podcast vertelt muziekjournalist Atze de Vrieze (3voor12) de vrolijke verhalen achter bijzondere hits.

Check hier meer podcasts van NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie